Ezúttal Peking okoskodik Izraelnek

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel „a palesztin területekre történő rendszeres behatolással”, és emlékeztetett, hogy a „zsidó telepek bővítése ellentétes a nemzetközi joggal”.

„Felszólítjuk Izraelt, hogy a megszállt területeken haladéktalanul állítsa le a telepek illegális terjeszkedését szolgáló akciókat”

– hangoztatta Keng Suang, Kína állandó ENSZ-képviselőjének helyettese New Yorkban, a BT helyi idő szerint szerdai ülésén. Keng arra hivatkozott, hogy e tevékenység sérti a nemzetközi jogot és a BT 2334-es határozatát.

„Az év eleje óta Izrael fokozta egyoldalú lépéseit, így újabb engedélyeket adott ki a (korábban felszámolt zsidó telepek lakóinak) visszatérésére és új telepek építésére” – állapította meg.

Kijelentette azt is: a jeruzsálemi vallási szent helyek történelmi status quóját tiszteletben kell tartani és fenn kell tartani.

„Izraelnek fel kell hagynia provokációival, garantálnia kell a muszlim hívők istentisztelethez való jogát, meg kell őriznie a vallási szent helyek békéjét és nyugalmát, és tiszteletben kell tartania e helyek Jordánia általi felügyeletét” – mondta.

Kína képviselője szerint enyhíteni kell a palesztin menekültek helyzetét, és ki kell elégíteni a palesztin területek gazdasági szükségleteit, a palesztinok megélhetéséhez fűződő szükségleteket.

„Izraelnek a lehető leghamarabb fel kell oldania a Gázai övezet blokádját”

– szögezte le Keng. Hozzátette: meg kell szüntetni Gáza elszigetelését, hogy az újjáépítéshez szükséges építőanyagok eljuthassanak a területre.

Peking továbbra is „határozottan támogatja a palesztin népet és jogos ügyét, hogy helyreállíthassa törvényes nemzeti jogait, és támogatja egy teljesen szuverén és független palesztin állam létrehozását, amely az 1967-es határokon alapul, és Kelet-Jeruzsálem a fővárosa”.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.