„Csak félig kínai” – így hagyta cserben Peking a Gázába elhurcolt kínai lányt

Annak ellenére, hogy Noa Argamani édesanyja kínai származású, Peking megtagadta a segítségnyújtást, és figyelmen kívül hagyta az izraeli kéréseket.

Noa Argamani október 7-i, Nova zenei fesztiválról való elrablását követő első napok óta az izraeli külügyminisztérium és Izrael pekingi nagykövetsége számos kísérletet tett arra, hogy meggyőzze a kínai tisztviselőket, hogy segítsenek a kiszabadításában, tekintettel arra, hogy édesanyja kínai származású. A segítségnyújtás azonban elmaradt, és végül Argamanit szombaton egy merész akció keretében kimentették.

A kitartó kérések ellenére Peking megtagadta a segítségetnyújtást, arra hivatkozva, hogy anyjának, Liorának le kellett mondania állampolgárságáról (a kínai törvények nem engedélyezik a kettős állampolgárságot), és minden felelősséget elhárított.

Egy kínai tisztviselő megjegyezte izraeli kollégájának, hogy Noa Argamani „csak félig kínai”, és „hiányzik belőle a kínai vér”, ezért nem fognak segíteni neki. A humanitárius kérések válasz nélkül maradtak, és a kínai állami média nem számolt be egy izraeli-kínai személy elrablásáról.

Entebbe 2.0: Így szabadították ki az izraeli kommandósok a gázai túszokat

A Hamász elleni háború egyik legmerészebb, legösszetettebb és legkockázatosabb műveletét hajtották végre az izraeli erők.

Decemberben Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Knesszetben elmondta, hogy „meghívta a kínai nagykövetet, és megkérte, hogy adjon át egy üzenetet Hszi Csin-ping elnöknek Noa Argamaniról, akit a párjával együtt raboltak el”. Netanjahu hozzátette, hogy kérte Hszi elnök személyes közbenjárását Argamani ügyében.

Az izraeli-kínai baráti társaságok is megpróbáltak segíteni Argamaninak és családjának, de eredménytelenül. Egy izraeli forrás mélységes csalódottságának adott hangot a helyzet pekingi kezelése miatt, megjegyezve, hogy a kínai hatóságok nem tettek erőfeszítéseket a segítségnyújtás érdekében, és Izrael nulla empátiával találkozott Peking részéről.

A háború kezdete óta Kína palesztinbarát álláspontot képviselt, a gázai háború leállítását követelve, és támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának Izrael-ellenes határozatait.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli szakértő: Kína az amerikai hegemónia ellensége, nem Izraelé

Dr. Ori Sela szerint ugyanakkor a gázai háború része az USA és Kína közel-keleti dominanciáért folytatott versenyének.