Entebbe 2.0: Így szabadították ki az izraeli kommandósok a gázai túszokat

Részletes beszámoló az Arnon-hadművelet menetéről.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sin Bét biztonsági ügynökség és az izraeli rendőrség szombat reggel a Hamász elleni háború egyik legmerészebb, legösszetettebb, legkockázatosabb, mégis sikeres műveletét hajtotta végre: négy túszt mentettek ki élve a terrorcsoport fogságából a Gázai övezetben. A küldetést fényes nappal hajtották végre, és olyan területen, ahol az izraeli erők korábban nem tevékenykedtek.

A 26 éves Noa Argamani, a 21 éves Almog Meir Jan, a 27 éves Andrej Kozlov és a 41 éves Shlomi Ziv kiszabadítására irányuló műveletet a The Times of Israel információi már szerint hetekkel előre eltervezték. Az eredetileg „A nyár magjai” néven ismert akciót az eseményt követően „Arnon-műveletre” változtatták Arnon Zamora Jamam-parancsnok után, akit a Hamász súlyosan megsebesített a túszok kiszabadítása közben, és később belehalt sérüléseibe.

Az akció tervezési időszaka alatt a túszok tartózkodási helyéről folyamatosan hírszerzési információkat szereztek és azokat tanulmányozták. A helyzetet nehezített, hogy a háború Hamász a háború alatt többször mozgatta már a túszokat a Gázai övezetben, hogy megpróbálja megakadályozni az izraeli mentőakciókat.

A mentőakciót megelőző napokban a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egysége a Gáza központi részén fekvő Nuszeiratból történő kiszabadítás különböző lehetséges forgatókönyveit gyakorolta, amelyek katonai tisztviselők szerint „hasonlóak voltak az 1976-os entebbei rajtaütéshez”, amikor izraeli kommandósok több mint 100 túszt mentettek ki Ugandában.

Az izraeli hadsereg kiszabadított négy gázai túszt!

Már nagyon régóta vártuk ezt a hírt!

Az akciót megelőző napokban a hadsereg új hadműveletet indított a keleti Bureidzsben – Nuszeirattól keletre – és a keleti Deir al-Balahban – a túszok kimentésének helyétől délkeletre -,

nyilvánvalóan a Hamász erőinek csökkentése érdekében Nuszeiratban.

Egy diplomáciai forrás szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtök este hagyta jóvá a hadműveletet, amikor a hadügyi és a biztonsági kabinet ülése elmaradt.

A rajtaütést végül szombat reggel hajtották végre, miután a Sin Bét azt javasolta, hogy ez lenne az optimális időpont a négy túszt fogva tartó Hamász-terroristák meglepésére. A korábbi gázai túszmentő akciókra éjszaka került sor.

Délelőtt 11:00 órakor adták ki a parancsot a Jamam és a Sin Bét tisztjeinek, hogy üssenek rajta két többemeletes épületen Nuszeiratban, ahol a Hamász a túszokat tartotta fogva.

Nuszeirat egyike azon kevés gázai területnek, ahová még nem hatoltak be az izraeli szárazföldi csapatok a Hamász terrorcsoport elleni szárazföldi offenzíva során.

A két épület körülbelül 200 méterre volt egymástól, ezért született meg a döntés, hogy egyszerre támadják meg mindkettőt.

Argamanit a Hamász egyedül tartotta fogva egy palesztin család otthonában, míg a másik három túszt egy másik házban tartották fogva. Az IDF szerint a Hamász fizet az ilyen családoknak azért, hogy a túszokat a házukban tartsák. (Meir Jan a kiszabadulásakor azt mondta, hogy őt, Kozlovot és Zivet nyolc hónapos fogságuk alatt együtt tartották fogva, összesen négy házban)

Argamani megmentését a katonai tisztviselők a körülményekhez képest viszonylag zökkenőmentesnek minősítették. De komoly tűzharc tört ki annál az otthonnál, ahol Meir Jant, Kozlovot és Zivet tartották fogva.

Zamora, a mentőcsapat parancsnoka is ekkor, a három túsz kiszabadításakor kapott halálos sebet és halt hősi halált.

Sokkoló videót tettek közzé a túszul ejtett izraeli katonalányokról

„Ezek a lányok teherbe eshetnek” – mondja az egyik terrorista a túszok családjainak kérésére közzétett videón.

Nem sokkal később, amikor a három túszt és Zamorát kihozták a Nuszeiratból, járművük tűz alá került, és elakadt a Gázai övezetben. Gyorsan izraeli erőket vezényeltek a helyszínre, hogy megmentsék őket, és egy rögtönzött helikopter-leszállóhelyre vitték őket, ahonnan az Izrael központjában lévő Tel Hashomer kórházba szállították őket.

Noa-t szintén helikopterrel vitték a kórházba, nem sokkal azelőtt, hogy a másik hármat kihozták Gázából.

Az IDF szerint a mentőalakulatoknak hatalmas mennyiségű kézifegyverből és RPG-ből leadott tűzzel kellett szembesülnie a Nuszeirat-i mentőakció során, ami miatt a szárazföldi csapatok és az izraeli légierő nagy csapásokat mért a térségre.

A csapások, amelyek azokat a területeket célozták, ahonnan a Hamász terroristái tüzet nyitottak, a mentőalakulatok és a túszok védelmét célozták.

Az IDF elismerte, hogy palesztin civilek haltak meg a harcok során, de a Hamászra hárította a felelősséget, amiért túszokat tartott fogva és a sűrűn lakott környezet ellenére hatalmas tűzerővel támadt rá az izraeli alakulatokra.

„Kevesebb mint 100 [palesztin] áldozatról tudunk. Nem tudom, hogy közülük hányan terroristák”

– mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője.

A Hamász terroristái az akció során légvédelmi rakétákat is kilőttek izraeli helikopterekre a terület felett, anélkül, hogy sikerült volna találatot elérniük.

Zamora mellett több más katona is könnyebben megsérült repeszektől a hadművelet során.

Szörnyeteg: feleségévé akarta tenni gázai fogvatartója az izraeli-magyar lányt

A 18 éves Noga Weiss jövő hónapban bevonul az IDF-be, azok után, hogy 50 napot raboskodott Gázában.

Katonai tisztviselők szerint a küldetést „hajszál választotta el”, hogy sikeres lesz vagy kudarcba fullad.

Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy és a Sin Bét vezetője, Ronen Bar együtt irányította a műveletet. Netanjahu és Gallant is a hadműveleti központból figyelte a küldetést.

Halevi és a Jamam parancsnoka később megegyeztek abban, hogy a mentőakció nevét „Arnon hadművelet”-re változtatják a megölt Jamam-parancsnok tiszteletére.

Ez volt a harmadik ilyen sikeres művelet a Hamász vezette támadás óta eltelt 246 napban.

Október végén Ori Megidish katonanőt mentették meg, februárban pedig a 61 éves Fernando Marmant és a 70 éves Louis Har-t a dél-gázai Rafahból. Decemberben legalább még egy túszmentési kísérlet történt, de kudarccal végződött, a túsz meghalt, holtteste pedig a Hamász fogságában maradt.

Az IDF által Gázából kimentett túszok mindegyikét, köztük a szombati négyet is, lakóházakból mentették ki, nem pedig a Hamász hatalmas alagúthálózatából.

Sok más mentőakciót is terveztek, de végül túl veszélyesnek vagy kivitelezhetetlennek ítélték őket.

Argamani, Meir Jan, Kozlov és Ziv, akik nyolc hónapja voltak a Hamász fogságában, az első orvosi értékelések szerint jó állapotban voltak.

Mindegyikőjüket a Supernova zenei fesztiválról rabolták el október 7-én reggel, amikor a Hamász vezette mintegy 3000 terrorista 1200 embert ölt meg és 251 túszt ejtett foglyul.

Lesújtó hírt közölt az izraeli túszokról az IDF alezredese

„Nagyon átverték Izraelt” – mondta Jonathan Conricus, aki azt is elárulta, hogy „nem optimista”.