Izraeli árammal fog működni a gázai víz- és csatornarendszer

shallow focus photo of man fixing steel cable

Nem mindenki ért egyet a döntéssel, hatalmas vita alakult ki az izraeli kormányban a bejelentés után.

A döntést az izraeli védelmi miniszter írta alá, aki az övezetben élő, kitelepített civilek alapvető humanitárius szükségleteinek kielégítésére hivatkozott. Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter bírálta a döntést, aki szerint ez őrültség, és azzal vádolja Netanjahut, hogy rehabilitálja Gázát.

A gázai elektromos vállalat kedden kezdte meg az infrastruktúra javítását az övezetben, hogy előkészítse az Izrael által a gázai vízsótalanító és szennyvízelvezető rendszer számára biztosítandó áram érkezését.

Az izraeli kormány egyik szerve, a COGAT közölte, hogy a kormány döntése, hogy áramot biztosít Gázának, humanitárius megfontolásokból született.

Joáv Gallant védelmi miniszter, aki jóváhagyta a lépést, azt mondta, hogy a lépés azért volt szükséges, hogy ivóvízzel lássák el a civileket az evakuációs zónákban, így a döntés az „alapvető humanitárius szükségletekre” adott válasz.

Kairó és Abu-Dzabi is katonákat küldene a háború utáni Gázába

Új tervek kerültek a tárgyalóasztalra, kérdéses, hogy Izrael és Amerika mit lép. Mutatjuk a részleteket.

A döntés azonban a kabineten belül és az ellenzék egy részének részéről is erős kritikát váltott ki. Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy „állítsa le ezt az őrültséget”.

Egy bejegyzésében Szmotrics azt írta, hogy Netanjahu nem tettetheti azt, hogy nem tudott erről, mint ahogyan tette azt hétfőn, a Sifa kórház vezetőjének, Muhammed Abu Szalmija szabadon bocsátásakor, aki őrizetben volt, mióta az IDF rajtaütött a létesítményén, és kiderült, hogy a Hamász műveleti bázisként használta azt.

„Saját kezünkkel állítjuk helyre Gázát”

– mondta Szmotrics.

Már az ENSZ is kimondta: Nincs, és nem is volt éhínség Gázában!

Megdőlt a hónapok óta hangoztatott narratíva.