Már az ENSZ is kimondta: Nincs, és nem is volt éhínség Gázában!

Az ENSZ éhínség-felülvizsgálati bizottsága arról számolt be, hogy nincs elegendő bizonyíték annak megállapításához, hogy éhínség van-e a Gázai övezet északi részén. A bizottság egy 18 oldalas jelentésben tette közzé megállapításait.

A jelentést egy amerikai szervezet állításai váltották ki, amely szerint legalább április 1-je óta Gáza északi részén éhínség van. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) által 1985-ben alapított FEWS NET azt is előre jelezte, hogy az éhínség „legalább július 31-ig fog tartani”.

Az ENSZ-bizottság azonban jelentésében azt írta, hogy „nem tartja hihetőnek a FEWS NET elemzését, tekintettel az elemzésben használt alátámasztó bizonyítékok bizonytalanságára és konvergenciahiányára. Ezért nem állapítható meg, hogy az éhínség küszöbértékét április folyamán átlépték-e vagy sem”.

A bizottság következtetésében megjegyezte, hogy bár nem állapítható meg, hogy Gázában éhínség van, annak lakói „rendkívüli emberi szenvedést” tapasztalnak. A bizottság emellett felszólította az összes felet, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segítségnyújtást, valamint a helyszíni vizsgálatok elvégzésének lehetőségét Gáza északi részén.

A számok nem hazudnak: a palesztinok oda meg vissza vannak a Hamászért

A terrorcsoport népszerűsége az egekben van az október 7-i mészárlás óta.

Vasárnap az IDF bejelentette, hogy „taktikai szünetet tart a katonai tevékenységben” reggel 8 és este 7 óra között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah térségében, hogy lehetővé tegye a humanitárius segélyek eljuttatását a palesztin civilekhez.

Az IDF szerint a humanitárius szünet célja, hogy „növeljék a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek körét”, amelyet „az ENSZ-szel és nemzetközi szervezetekkel folytatott megbeszélések után” jelentettek be.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a FEWS NET vizsgálata, amely az éhínség megállapításához vezetett, nem vette figyelembe a számos más csatornán keresztül, többek között a World Food Kitchen és más kereskedelmi vagy magánvállalkozások által biztosított Gázába eljutatott élelmiszert.

Címlapkép: Fagylaltozó gázai influenszerek (2024. június) /  Mohammed and Omar Show/ Instagram

Nem vicc: Izrael miatt sorra támadják meg a bagdadi KFC-ket

Új ellenséget találtak maguknak az Irán által támogatott iszlamisták.