Nem vicc: Izrael miatt sorra támadják meg a bagdadi KFC-ket

KFC fries and chicken lot

A mostani zavargás legalább a harmadik ilyen incidens volt az elmúlt 10 napban, miután egy magas rangú, Irán által támogatott milícia tisztségviselő „bojkottra és az amerikai márkák elűzésére” szólított fel.

Hétfőn tizenkét iraki megsebesült, köztük hárman lövöldözés következtében, amikor a biztonsági erők megpróbálták feloszlatni Bagdadban egy KFC-t megtámadó zavargókat – jelentette a Reuters. A hírek szerint a gyorsétteremben károk keletkeztek, de sem a személyzet, sem a vásárlók nem sérültek meg.

A zavargás, amely a város Palesztina utcájában lévő KFC-t vette célba, legalább a harmadik ilyen incidens volt az elmúlt 10 napban, és azután történt, hogy az Irán által támogatott Kataib Hezbollah milícia egyik magas rangú tisztviselője felszólította az irakiakat, hogy „bojkottálják és űzzék el” az amerikai márkákat.

A Reuters május 27-én arról számolt be, hogy az előző 48 órában két KFC éttermet támadtak meg Bagdadban, amelyekben károk keletkeztek, de sérültek nem.

Az első vizsgálat megállapította, hogy az amerikai márkák az Izraelnek nyújtott vélt támogatásuk miatt váltak a támadások célpontjaivá.

Ennyi volt: A háború miatt a McDonald’s visszaveszi mind a 225 izraeli éttermét

A döntést csütörtökön jelentette be Omri Padan izraeli franchise-tulajdonos.

A Kata’ib Hezbollah, amelyet az Egyesült Államok 2009 óta külföldi terrorista szervezetként tart nyilván, egy iraki székhelyű milícia, amely része az Irán vezette „ellenállási tengelyének”, amely október 7. óta több mint 100 támadást hajtott végre az amerikai erők ellen a régióban.

Válaszul az amerikai hadsereg időnként csapást mért a milícia iraki és szíriai létesítményeire.

Áprilisban az Iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget egy dróncsapásért, amely megrongált egy haditengerészeti támaszpont épületét a dél-izraeli Eilat városában. A drónt Irakból indították, és Jordánia felől lépett izraeli területre.

Az Irán által támogatott iraki és szíriai radikális síita milíciák ernyőcsoportját a Kataib Hezbollah, a Harakat Hezbollah al-Nujaba és a Kataib Sayyid al-Shuhadaa alkotja.

A McDonald’s beperelte az Izrael ellen uszító BDS mozgalmat

Kártérítést követel a cég az Izrael-ellenes bojkott okozta károkért.