A McDonald’s beperelte az Izrael ellen uszító BDS mozgalmat

person holding hamburger

A McDonald’s malajziai ága beperelte az Izrael-ellenes Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) mozgalmat „hamis és rágalmazó állítások” miatt, amelyek ártottak az üzletének, ezért 6 millió ringgit (1,31 millió dollár) kártérítést követel – jelentette szombaton a Reuters.

A Reuters szerint a McDonald’s malajziai licenctulajdonosa azt követően nyújtotta be a keresetet, hogy a BDS mozgalom a közösségi médiában egy sor olyan bejegyzést terjesztett, amelyek állítólag a gyorsétterem franchise-t kapcsolatba hozták „Izrael a gázai palesztinok elleni népirtó háborújával”.

A Reuters által megszerzett december 19-i idézés azt állítja, hogy a BDS Malaysia a McDonald’s bojkottjára buzdította a lakosságot,

ami többek között a bezárások és a rövidített nyitva tartás miatt a nyereség csökkenéséhez és munkahelyek megszüntetéséhez vezetett.

A McDonald’s Malajzia megerősítette, hogy „jogai és érdekei” védelmében indított pert a BDS Malajzia ellen. Válaszul a BDS Malajzia „kategorikusan tagadta” a gyorséttermi vállalat elleni uszító-hadjáratot.

Gyakorlatilag összeomlott az izraeli turizmus

A koronavírus-járvány óta nem látott mélyrepülésben az Izraelbe látogatók száma.

A hónap elején egyébként Malajzia kormánya bejelentette, hogy megakadályozza, hogy minden izraeli tulajdonú és lobogó alatt közlekedő hajó, valamint minden Izraelbe tartó hajó befutását a maláj kikötőkbe.

A dél-ázsiai állam soha nem ismerte el Izraelt, így a zsidó állam állampolgárai nem is léphetnek be az országba.

Az ország volt vezetője, Mahathir Mohamad 2018-ban „kampósorrúnak” nevezte a zsidókat, és elítélte Izraelt, amiért az „káoszt okoz a Közel-Keleten”.

Az elmúlt években az izraeli biztonsági szolgálatok több esetben is leleplezték, hogy a Hamász terroristái katonai kiképzést kaptak Malajziában, gyakran a helyi hatóságok hallgatólagos jóváhagyásával. A Hamász palesztin diákokat is küldött már Malajziába kiberhadviselési kiképzésre.

Hatalmas mennyiségű kínai fegyvert találtak a Gázai övezetben

Egyelőre nem világos, hogyan kerültek a fegyverek a palesztin terroristák kezébe.