Fokozódik a fegyverkezési verseny: Titkos rakétát teszteltek Izraelben

Bár az izraeli védelmi tisztviselők nem pontosították a június 24-én tesztelt rakéta fajtáját, a kilövés világos üzenet a szövetségesek és az ellenfelek számára egyaránt Izrael fejlett képességeiről – írja a JNS.

Június 24-én Izrael egy rendkívül jelentős, előre tervezett rakétatesztet hajtott végre, ami fontos fejleményt jelent a képességei terén.

A teszt, amelyet nemzetközi jelentések szerint a Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim légibázison végeztek, Izrael elkötelezettségét mutatta rakétatechnológiájának fejlesztése mellett, és üzent egyúttal Iránnak is.

Egy Kreml-barát orosz Telegram-csatorna néhány nappal a teszt után azt állította, hogy a Palmahimból indított rakéta a Földközi-tengerbe zuhant, mintegy 1000-1100 mérföldre Izrael partjaitól. A csatorna azt is állította, hogy az adott napon Máltától keletre tengeri forgalomkorlátozások voltak érvényben.

Az ilyen tesztek rutinszerűek, körülbelül két-háromévente történnek, az izraeli védelmi rendszerek működési készenlétének és megbízhatóságának fenntartása részeként. Úgy tűnik, hogy a június 24-i teszt ennek a gyakorlatnak a folytatása volt.

E tesztek rutinjellege ellenére azonban minden egyes indításnak jelentős súlya van. Az ilyen tesztek nemcsak az izraeli rendszerek működőképességét igazolják, hanem megerősítik Izrael stratégiai elrettentő erejét is.

Bár a teszt az Iránnal és regionális terrortengelyével kapcsolatos fokozott feszültségek közepette történt, ez valószínűleg véletlen egybeesés, és az izraeli védelmi minisztérium leírása, miszerint a próba előre tervezett volt, hihető.

Álruhás katonák szivárogtak be egy szigorúan titkos izraeli bázisra

A három álruhás tiszt közel három órán keresztül tartózkodott az IDF bázisán anélkül, hogy észrevették volna őket.

Mindazonáltal, bár az izraeli védelmi tisztviselők nem pontosították a rakétarendszer jellegét, a sikeres teszt egyértelmű üzenetként szolgál mind a szövetségesek, mind az ellenfelek számára Izrael fejlett képességeiről.

A június 24-én tesztelt rakétarendszer a hírek szerint Izrael nagy hatótávolságú rakétarzenáljának képezte a részét.

A hírek szerint Izrael földi indítású Jerikó ballisztikus rakétákból, tengeralattjáróról indítható cirkálórakétákból és nagy hatótávolságú sugárhajtású rakétákból álló arzenált tart fenn.

Ez a hármas kulcsfontosságú Izrael védelmi stratégiája szempontjából, amellyel rugalmas választ tud adni az esetleges súlyos fenyegetésekre.

Április 14-én Irán több mint 300 rakétát és drónt lőtt ki közvetlenül Izraelre, amelyek túlnyomó többségét Izrael, az Egyesült Államok és szövetségesek légvédelmi rendszerei és repülőgépei elfogták.

New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását.