Álruhás katonák szivárogtak be egy szigorúan titkos izraeli bázisra

Az izraeli hadsereg vezérkarának háromtagú ellenőrző csoportja beszivárgott az Izraeli Védelmi Erők egyik legfontosabb bázisára. A három ellenőr közel három órán keresztül tartózkodott az IDF bázisán anélkül, hogy észrevették volna őket.

Az izraeli emléknap és a függetlenség napja (május 13-14.) közötti éjszakán a három ellenőr behatolt a Glilot katonai táborban lévő 8200-egység hírszerző bázisára.

Alezredesi és ezredesi rangú tiszteknek adták ki magukat, és közvetlenül az egyik kapunk keresztül jutottak be, anélkül, hogy ellenőrizték volna őket.

„Közel három órán keresztül akadálytalanul barangoltak a bázison, eljutottak a műveleti egységekhez, titkos dokumentumok százait és adatanyagokat gyűjtöttek össze a titkos számítógépekről”

– áll az ellenőrzésről szóló jelentésben.

A 8200-as egység, az IDF „Izrael szemének” tekintett hírszerző egysége a katonai hírszerzési igazgatóságnak van alárendelve, amelynek vezetőjét, Aharon Haliva vezérőrnagyot, az egyik kulcsfiguraként azonosították, aki felelős azért, hogy az IDF nem látta előre a Hamász október 7-i támadását. Haliva április 22-én jelentette be a lemondását.

Ha a hárman tényleges ellenségek lettek volna, akkor súlyos károkat okozhattak volna a bázis infrastruktúrájában, katonáiban és személyzetében, ami hatalmas csapást jelentett volna az IDF-re és Izraelre

– írja a jelentés.

Reggel, felismerve sikerük mértékét, vagy inkább, a bázis biztonsági kudarcának nagyságát, az ellenőrök leállították az ellenőrzést, és felvették a kapcsolatot az illetékes parancsnokokkal.

Közölték a parancsnokokkal, hogy a bázison belül vannak, és bőven volt idejük arra, hogy a megszerzett titkos anyagokat lefényképezzék és továbbítsák.

Megtörtént a bejelentés: lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője

Aharon Haliva vezérőrnagy vállalta a felelősséget a saját maga és beosztottjai által elkövetett mulasztásokért.

„Fél év telt el azóta, hogy a Hamász terroristái izraeli katonának álcázva behatoltak a Negevben lévő bázisokra, és semmit sem tanultunk”

– reagáltak a katonai hírszerzési igazgatóság tisztviselői a próbabeszivárgásra.

A hadsereg megpróbálta bagatellizálni a súlyos biztonsági hibát, azt állítva, hogy a bázis jobban teljesített a közvetlenül ezt követő ellenőrzések során. A javulást azonban általában hónapokban és években mérik, nem pedig hetekben – jegyezte meg a Ynet.

A hadsereg azt is közölte, hogy 30 tisztet megbüntettek az ellenőrzés után. Egyikük sem volt azonban őrnagyi rangnál magasabb.

„Egy olyan, Izrael biztonsága szempontjából stratégiai fontosságú egységben, mint a 8200-as, az egység magas rangú parancsnokai nem vállaltak gyakorlati felelősséget a hibáikért”

– közölték a katonai hírszerzés tisztviselői.

„Közvetlenül ők a felelősek, mert nem figyelmeztették az erőket. Csoda, hogy egy ilyen ismételt kudarcért egyetlen tisztet sem rúgtak ki” – tették hozzá.

A biztonsági mulasztást egy másik követte a múlt hétvégén, amikor egy palesztin férfinak sikerült beszivárognia az IDF egyik bázisára a szamariai Rámalláh közelében, és szabadon bolyongani a területen, mielőtt elfogták volna.

A betolakodó észrevétlenül mászott át a Júdea és Szamaria hadosztály főhadiszállásának kerítésén. Az incidens június 8-án, sábát után történt. A gyanúsítottat végül két határrendőr fogta el.

Az IDF szóvivője közölte, hogy a hadsereg fegyelmi eljárást kezdeményez két katona ellen, akiknek az volt a feladata, hogy őrizzék azt a szektort, ahonnan a palesztin belépett, de hangsúlyozta, hogy nem történt biztonsági incidens, mivel a behatoló nyilvánvalóan nem terrorista, és feltételezhetően mentálisan beteg.

Az incidensre reagálva a hadsereg közölte, hogy úgy döntött, megnöveli a bázis körüli pufferzónát, árkot hoz létre a kerítés és a bázist körülvevő út között, és további „biztonsági elemeket” helyez el.

Oroszország kémhajókat küldött a legújabb izraeli atomtengeralattjáró ellen

Az INS Drakon-t megfigyelő egyik hajó az Északi Áramlat közelében tartózkodott a felrobbantása előtt.

Egy másik, május végén jelentett biztonsági kudarc során az IDF ellenőreinek sikerült behatolniuk a légierő egyik érzékeny bázisára, és lőszerek és fegyverek ellopását szimulálniuk.

Katonai tisztviselők bírálták a létesítmény biztonsági hiányosságait és az ott állomásozó katonák fegyelmezetlenségét, mondván, hogy az október 7-i tanulságokat nem vonták le.

„Mindannyian megtanultuk, hogy a rutineljárások betartása fontos. Soha nem lehet tudni, mikor fordul a kocka”

– mondta az IDF egyik szóvivője.

Az ellenőrzésre a Júdea és Szamaria hadosztály általános ellenőrzésének részeként került sor.

„Rendszeresen tartunk meglepetésszerű ellenőrzéseket a táborok biztonságának ellenőrzésére. A táborban ellenőrzést végeztek, amelynek megállapításait továbbították a parancsnokoknak” – mondta az IDF szóvivője.

A hadsereget aggasztják a táborokba való beszivárgások, valamint a lőszerek és fegyverek ellopása, amelyek terrorista és bűnszervezetek kezébe kerülhetnek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Elszólta magát az izraeli katonai hírszerzés feje?

Aharon Haliva vezérőrnagy az izraeli politikusok nyilatkozataitól eltérő háborús célokat fogalmazott meg.