Oroszország kémhajókat küldött a legújabb izraeli atomtengeralattjáró ellen

A Naval News szerint két orosz hajót figyeltek meg a németországi Kiel előtti vizeken, ami egybeesik Izrael legújabb tengeralattjárójának, az INS Drakon várható próbaútjával. Az izraeli tengeralattjárót a ThyssenKrupp Marine Systems építette.

A Szibirjakov és a Wassili Tatischtschew néven azonosított hajók feltehetően hírszerzési tevékenységet folytatnak.

A próbautak az új tengeralattjárókat kiteszik más haditengerészetek potenciális megfigyelésének. Ezek megfigyelése során gyakran értékes információkhoz jutnak az ebben érdekelt felek a tengeralattjárók akusztikai jellemzőiről és teljesítményéről.

A Droxford Maritime haditengerészeti elemzőoldal részletes elemzést készített a Szibirjakov mozgásáról, amely egybeesik az INS Drakon tesztjeivel.

A Szibirjakov, egy „óceánkutató hajó”, amely képes a tengeralattjárók akusztikus szignálját bemérni. A Naval News jelentése szerint korábban részt vett orosz tengeralattjárók próbaútjain a Balti-tengeren, de megfigyelték az Északi Áramlat csővezetékeinek közelében is, azok felrobbantása előtt.

Robert C. Castel: Ciprus a célkeresztben

Izrael után már az Európai Unió délkeleti bástyáját fenyegetik Irán csatlósai.

A tavaly augusztusban vízre bocsátott INS Drakon várhatóan fontos szerepet fog betölteni Izrael nukleáris elrettentő arzenáljában.

Bár a tengeralattjáró és fegyverzetének részletei továbbra is titkosak, az orosz hajók jelenléte a térségben arra utal, hogy Moszkva élénk érdeklődést mutat az izraeli haditengerészeti flotta új tagja iránt.

A kémhajók bevetése nem szokatlan, a hidegháború korszaka óta rendszeres gyakorlat. A haditengerészeti technológia fejlődésével az efféle hírszerzési műveletek továbbra is létfontosságúak a tengeri hatalmak számára, amelyek igyekeznek megérteni potenciális ellenfeleik képességeit.

SIPRI: 90 atombombája van Izraelnek

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint Izrael képes nukleáris csapást mérni a levegőből, a szárazföldről és a tengerről is.