SIPRI: 90 atombombája van Izraelnek

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint Izrael korszerűsíti a dimonai atomreaktort, és képes atombombákkal felszerelni F-16I és F-15 repülőgépeket, Jerikó rakétákat és valószínűleg a Delfin-osztályú tengeralattjáróit is. Izrael továbbra is fenntartja a nukleáris kétértelműség politikáját.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett jelentése szerint Izrael a jelek szerint korszerűsíti dimonai atomlétesítményét, és

a korábbi becslésekhez hasonlóan valószínűleg mintegy 90 nukleáris robbanófejet tart fenn.

Izrael 90 nukleáris robbanófeje más nukleáris hatalmakhoz képest szerénynek számít, egyes feltételezések szerint azonban Izrael akár 300 robbanófejjel is rendelkezhet.

Tüzes nyilak és trebuchet: középkori fegyvereket vetett be az IDF!

Több száz éves hadieszközök segítik az izraeli katonákat a harcban. Videó.

A SIPRI szerint Izrael robbanófejeiből körülbelül 30-at F-16I és F-15 repülőgépekkel történő célba juttatásra tartanak fent. Ami Izrael ballisztikus rakétaképességét illeti, valószínűleg legfeljebb 50 robbanófejet tarthatnak fent a Jerikó ballisztikus rakéták számára, bár Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik ilyen rakétákkal.

A SIPRI jelentése szerint a Jerikó 3-as hatótávolsága akár 4000 km is lehet.

Emellett Izrael állítólag öt Dolphin-osztályú tengeralattjárója is alkalmas atomtöltetek hordozására. Bár a német gyártó tagadja, hogy ezek a tengeralattjárók nukleáris robbanófejeket hordozhatnak, a SIPRI szerint potenciálisan növelik Izrael nukleáris hármas képességét – lehetővé téve a nukleáris csapást a levegőből, a szárazföldről és a tengerről.

Irán kész az eszkalációra: orosz rakétákkal lőnék le az izraeli vadászgépeket

Egy kuvaiti lap szerint Teherán libanoni csatlósai „több meglepetéssel” is készülnek Izrael számára.