Megtörtént a bejelentés: lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője

„A parancsnokságom alá tartozó hírszerzési igazgatóság nem felelt meg a rábízott feladatnak” – mondta Aharon Haliva vezérőrnagy.

Az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságának vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy hétfőn bejelentette lemondását, amiért nem sikerült megakadályoznia a Hamász október 7-i mészárlását.

Haliva már hónapokkal ezelőtt elhatározta, hogy nyugdíjba vonul, miután a hírszerzés hibái hozzájárultak a mintegy 1200 ember lemészárlásához és több mint 253 túsz elrablásához Gázába, de megkérte Herzi Halevi altábornagyot, az IDF vezérkari főnökét, hogy halassza el a bejelentést.

Haliva bejelentése azután történt, hogy az IDF szinte az összes szárazföldi csapatot kivonta az övezetből, és csak egy dandár maradt az enklávéban.

„2023. október 7-én, szombaton a Hamász gyilkos meglepetésszerű támadást hajtott végre Izrael Állam ellen, amelynek következményei nehezek és fájdalmasak.

A parancsnokságom alá tartozó hírszerzési igazgatóság nem felelt meg a rábízott feladatnak”

– írta Haliva Halevinek.

Haliva, aki csaknem négy évtizeden át szolgált a hadseregben, arra kérte Halevit, hogy egy belső vizsgálat lezárása után, egy „rendezett tanulási és átállási folyamat” után mentse fel őt a feladatai alól.

Damaszkuszi támadás: A szír hírszerzés Izraellel összefogva árulta el Iránt?

A Bloomberg szíriai forrásai szerint Teherán egyre jobban kételkedik szír csatlósainak hűségében.

Az év elején Halevi bejelentette, hogy belső vizsgálatot indít a hadsereg október 7-éhez vezető mulasztások ügyében, és a vizsgálatot „kötelességnek és nem kiváltságnak” nevezte.

Januárban az izraeli Walla hírportál katonai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy bár az IDF tudott arról, hogy a Hamász többször is megpróbálta felrobbantani a gázai határon lévő biztonsági kerítést az október 7-i támadások előkészítéseként, mégis úgy döntött, hogy a próbálkozásokat „provokációnak” tekinti.

Órákkal a Hamász támadása előtt az IDF hírszerzése tudomást szerzett arról, hogy több száz gázai terrorista aktiválta telefonjaiban az izraeli SIM-kártyákat. Az aktiválásokat október 6-án éjfél körül észlelték, mintegy hat és fél órával azelőtt, hogy több ezer palesztin terrorista áttörte a kerítést – derült ki az izraeli katonai cenzorok által publikálásra közölt információkból.

Októberben a The New York Times arról számolt be, hogy a 8200-as egység, az IDF hírszerző egysége egy évvel a támadások előtt abbahagyta a Hamász kézi rádióinak lehallgatását, mivel úgy értékelték, hogy az „felesleges erőfeszítés”.

Elfogatóparancsot adhatnak ki az izraeli politikusok és IDF-parancsnokok ellen?

Izraelt egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság lépni fog a zsidó állam vezetői ellen.