Trump szétszedte Bident az első tévés vitán

Csütörtök este tartották az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját a CNN hírtelevízió szervezésében. A kiemelkedő érdeklősésre számottartó eseményen, ez alkalommal új szabályokat is bevetettek. 

Jake Tapper és Dana Bash, a CNN két ismert (egyébként zsidó származású) műsorvezetője vezette az idei amerikai elnökválasztási kampány első televíziós vitáját.

A CNN atlantai stúdiójában, eltérően a 2016-os elnökválasztási küzdelem vitáitól, nem volt közönség, a két elnök-aspiránsnak 2-2 perce volt válaszolni a kérdésekre, majd egy perces válaszadásra volt lehetőség Fontos újítás volt, hogy miközben egyikük beszélt, a másik mikforonja le volt halkítva, így nem volt lehetőség a közbeszólásra. A közönség hiánya Bidennek kezdvezett, Trump leginkább élő közönségnek tud és szokott beszélni, szintén a jelenlegi elnöknek kedvezett ellenfele lehalkított mikrofonja miközben Biden beszélt.

A vitát azonban mindezek ellenére, az első elemzések szerint, fölényesen Trump nyerte.

Biden többször lefagyott, számos alkalommal érthetetlenül motyogott.

A rendkívül felfokozott elnökválasztási küzdelemben a tévévitának a szokásosnál is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az elemzők, az első gyorsértékelések szerint Donald Trump 10%-al tudta növelni megválasztásának esélyeit latolgató felmérési eredményeit.

A gazdasági, szociális és menekültügyi kérdések mellett szó esett az Ukrajnában folyó háborúról és Izrael terrorizmus elleni küzdeméről is.

„Ha én lettem volna az elnök, Izraelt egymillió év alatt sem szállta volna meg a Hamász” – mondja Trump. „Tudják, hogy miért? Mert Irán csődben volt elnökségem alatt”.

A gázai háborúról kérdezve Biden Izrael védelmét hangoztatja, és azzal vádolja a Hamászt, hogy csak ő akar tovább harcolni.

„Minden szükséges fegyvert biztosítunk Izraelnek”

– mondja.

Közben Biden helytelenül azt állította, hogy senki sem sérült meg az Irán által áprilisban Izrael ellen intézett támadásban, ugyanis egy fiatal beduin lány súlyosan megsebesült.

Biden szerint a Hamász „nagymértékben meggyengült, és meg kell őket gyengíteni, meg kell őket semmisíteni. De óvatosnak kell lenni” a nagy bombák lakott területeken való használatával.

Válaszra kérdezve Trump először Ukrajnára terelte a szót, mielőtt visszakanyarodott Gázához. vitatva Biden állítását, miszerint Izrael nem akarja folytatni a harcot.

„Izrael az, aki folytatni akarja” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „nem szabad őket ebben visszatartani”.

Biden „Olyan lett, mint egy palesztin, de nem szeretik, mert rossz” – mondta Trump.

Arra a kérdésre, hogy Trump támogatná-e egy palesztin állam létrejöttét, Trump azt válaszolta:

„Még nem tudom, majd meg kell látnunk.”

Körülbelül a vita felénél egy demokrata stratéga, aki Biden 2020-as kampányán dolgozott, „katasztrófának” nevezte a vitát – írja a Reuters.

A nyilvánosság előtt azonban Joe Biden kampánya és a hozzá legközelebb állók támogatták az elnököt, és megjegyzték, hogy a politikai kérdésekben a lényegre tapintott.

„Az elnökünk megmutatta, hogy meg fogja nyerni a választást” — mondta Kamala Harris alelnök a CNN-nek nyilatkozva.

A vita részletes elemzését később közöljük.

Izrael-ellenes LMBTQ-aktivistát neveztek ki a Fehér Házban

Hatalmas a felháborodás Tyler Cherry kinevezése körül. Mutatjuk a részleteket.