Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen? Az IEC és az energiaügyi minisztérium szerint nem – írja Ruthie Blum, Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának korábbi tanácsadója, díjnyertes kolumnista és a JNS vezető szerkesztője, valamint Mark Regev nagykövettel együtt a JNS-TV „Israel Undiplomatic” című műsorának társ-műsorvezetője.

Egy csütörtöki szderóti konferencián a Noga-Israel Independent System Operator vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az ország nincs felkészülve egy Libanonból kiinduló ellenséges támadásra a zsidó állam áramhálózata ellen.

„A lényeg az” – mondta Shaul Goldstein a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének rendezvényén a hallgatóságnak –

„hogy 72 óra [áramkimaradás] után lehetetlen Izraelben élni”.

Majd így folytatta: „Az emberek nem értik, hogy az itteni életünk mennyire függ az elektromosságtól. Megnézik az összes infrastruktúránkat – optikai szálak és kikötők – és nem akarok belemenni kényes kérdésekbe, de nem vagyunk jó állapotban. Nem állunk készen egy igazi háborúra. Véleményem szerint egy fantáziavilágban élünk”.

Ezután elmagyarázta, hogy egy ilyen forgatókönyv könnyen kibontakozhat.

„Ha [a Hezbollah vezetője, Hasszán] Naszrallah ki akarja kapcsolni Izrael áramhálózatát, csak annyit kell tennie, hogy felhívja a bejrúti áramrendszerért felelős személyt, amely pontosan úgy néz ki, mint az izraeli”

– mondta. „Még egy drónra sincs szüksége; felhívhat egy másodéves villamosmérnökhallgatót, és megkérdezheti, hol vannak a legkritikusabb pontok Izraelben. Minden megtalálható az interneten. Nem fogom itt elmondani, de bárki, aki felmegy az internetre, megtalálja”.

Borotvalélen táncol a Hezbollah: Izrael kész támadást indítani Dél-Libanonban

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az IDF átfogó támadást indít az Észak-Izraelt bombázó terroristák ellen.

A Goldstein állításait dühödt reakciók sora követte.

Meir Spigler, az Israel Electric Corporation vezérigazgatója például „felelőtlenségéért és elégtelen ismereteiért” szidta őt a témában, amelyben szerepéből adódóan sokkal jobban ki kellene ismernie magát.

Eli Cohen energiaügyi és infrastrukturális miniszter az éterben – és a közösségi médiában – nyugtatta a közvéleményt, hogy ne essenek pánikba.

„Vannak gázfúrótornyaink; vannak gázolaj [és] szénkészleteink; megújuló energiából is termelünk áramot” – mondta.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az energiahordozó-tartalékaink titkos és védett helyeken vannak szétszórva”.

Továbbá hozzátette: „Sok más lépést is tettünk, amelyeket nem lehet részletezni, hogy biztosítsuk a rendszeres energiaellátást, így nagyon kicsi az esélye egy hosszadalmas áramkimaradásnak”.

Amiről mindenki hallgat: A Hezbollah lángba borította Észak-Izraelt

Várjuk a nemzetközi felháborodást…

„Fontos számomra, hogy világossá tegyem ellenségeink számára, hogy ha Izraelben órákra áramszünet lesz, akkor Libanonban hónapokra lesz áramszünet”

– üzente Cohen a Hezbollahnak.

A felháborodástól megdöbbent és zavarba jött Goldstein bocsánatot kért „felelőtlen kijelentéseiért”. Úgy tűnik, hogy azt sajnálta, hogy ilyen nyilvánosan megosztotta aggodalmait, de azt nem, hogy fenntartotta azokat.

A legtöbb izraelinek fogalma sincs a nemzeti elektromos hálózatról. Így képtelenek vagyunk kiszámítani egy energiavészhelyzet hatásait.

Az ilyen dolgok miatti hisztériánk sem tart általában tovább a legutóbbi hírciklusnál.

Mégis, egy dolog, ami október 7-e óta a tudatunkban él, az a szkepticizmus, amikor a hatóságok próbálnak megnyugtatni minket, hogy ellenőrzésük alatt tartanak egy potenciálisan veszélyes helyzetet…

Melanie Phillips: A Közel-Kelet sorsdöntő pillanata

Ha az emberek úgy gondolják, hogy a gázai háború elviselhetetlen, akkor fel kell készülniük arra, ami most következhet. Vélemény.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.