Borotvalélen táncol a Hezbollah: Izrael kész támadást indítani Dél-Libanonban

Izrael „nagyon intenzív akcióra készül északon” a biztonság helyreállítása érdekében – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smonában tett látogatása során.

„A háború kezdetén azt mondtuk, hogy mind délen, mind északon helyreállítjuk a biztonságot, és ezt tesszük”

– mondta a miniszterelnök a város egyik kilátópontjánál.

„Ma az északi határon vagyok hősies harcosainkkal és parancsnokainkkal, valamint tűzoltóinkkal. Tegnap itt égett a föld, és örülök, hogy eloltották, de Libanonban is égett a föld” – folytatta Netanjahu, utalva azokra a tüzekre, amelyek az elmúlt napokban törtek ki északon a Hezbollah támadásai következtében.

„Aki azt hiszi, hogy árthat nekünk, és mi nem fogunk válaszolni, az nagy hibát követ el.

Nagyon intenzív akciókra vagyunk felkészülve északon. Így vagy úgy, de helyre fogjuk állítani a biztonságot északon”

– mondta.

Joáv Gallant védelmi miniszter kedden látogatott az északi határra, hogy a parancsnokokkal helyzetértékelést végezzen.

„Gallant miniszter és a parancsnokok megvitatták az IDF operatív és hírszerzési erőfeszítéseit a Hezbollah agressziójával szemben, a Hezbollah terroristáinak akcióinak meghiúsítására tett folyamatos erőfeszítéseket és az erők felkészültségét a Hezbollah elleni műveletekre” – áll a védelmi minisztérium közleményében, hozzátéve, hogy Gallantot tájékoztatták a térségben folyó tűzoltási erőfeszítésekről is.

Amiről mindenki hallgat: A Hezbollah lángba borította Észak-Izraelt

Várjuk a nemzetközi felháborodást…

Izrael nagyszabású támadásra készül a Hezbollah ellen Dél-Libanonban – írta szerdán megjelent cikkében Nir Dvori, a 12-es csatorna biztonsági és katonai tudósítója.

Az elmúlt nyolc hónap harcai északon „a háborús küszöb alatt maradtak” – tette hozzá.

Az IDF felkészült egy átfogó hadjáratra, és egy korlátozottabb támadásra is, amely a háborús küszöb alatt maradna, de megkockáztatná a hirtelen és gyors eszkalációt.

A Hezbollah folyamatos támadásokat folytat Észak-Izrael ellen, amióta október 8-án csatlakozott a háborúhoz a Hamász oldalán. A múlt hónapban az IDF a támadásokra adott válaszlépéseit kiterjesztette a Libanon mélyén végrehajtott támadásokra, a terrorista infrastruktúra lerombolására és a terroristák megölésére.

Az amerikaiak „lázas” erőfeszítéseket tesznek a színfalak mögött, hogy megakadályozzák az eszkalációt, és az izraeli oldalról érkező egyre militánsabb retorika ellenére a színfalak mögött szinte teljes egyetértés van abban, hogy Izrael olyan megállapodást szeretne, amely megnyugtatja a helyzetet a libanoni fronton – írta Dvori.

Irán kész az eszkalációra: orosz rakétákkal lőnék le az izraeli vadászgépeket

Egy kuvaiti lap szerint Teherán libanoni csatlósai „több meglepetéssel” is készülnek Izrael számára.

Hosszú az út a békéig: Az IDF becslése szerint még évekig eltarthat a háború

Legkésőbb idén szeptemberben egy újabb front nyílik északon.