Hosszú az út a békéig: Az IDF becslése szerint még évekig eltarthat a háború

Az IDF becslése szerint a háború 2026-ig fog tartani, és legkésőbb idén szeptemberben egy újabb front nyílik északon. Hasonló véleményen van Ofir Sofer bevándorlási miniszter is.

A miniszter a 103FM rádiónak adott hétfői interjújában az október 7-i mészárlás óta eltelt első holokauszt-emléknap fényében beszélt az országban uralkodó légkörről, és kitért a Hamász elleni harcok jövőjére is.

A beszélgetés elején Sofer elmondta: „Tegnap beszélgettem az egyik alkalmazottammal, és az egység fogalmáról beszéltem vele. Azt kérdezte tőlem: ‘Mit jelent az egység valójában azon túl, hogy csak egy szlogen?’. Azt mondtam neki: ‘Ez valójában nem csak egy szlogen. Az egység azt jelenti, hogy sok olyan dolog van, amit eddig csak egyféleképpen szoktunk meg, de most meg kell találnunk a módját, hogy másképp, sokkal nagyobb egyetértéssel tegyük.

Az egység azt jelenti, hogy tudjuk, hogyan kell kompromisszumot kötni, és hogyan kell ezeket a dolgokat együtt csinálni.

Sofer hangsúlyozta, hogy ez az izraeli élet minden aspektusát érinti, beleértve a sorkatonai szolgálatra vonatkozó törvényeket, azt, hogy általában hogyan működnek a dolgok az államban, és hogyan fog alakulni az ország a jövőben – a háború befejezését követő napon.

A számok nem hazudnak: az IDF világbajnok a sebesült katonák kimentésében

Már a NATO és más szövetséges hadseregek is érdeklődnek a rekordokat döntögető izraeli titok iránt.

Sofer hozzátette: „A felelősségnek is van értelme. Az értelme az, hogy mindennek megvan a maga ideje és helye. Mindazoknak, akiknek szerepük van, mint például nekem, azt javaslom, hogy tegyék a dolgukat, legyenek felelősek azért, amire figyelniük kell… egy vizsgálóbizottság, a nyilvánosság, a közszereplők, az újságírók, a diskurzus, a média munkatársai… mindenki vállalja a felelősségét. Igaz, a hadseregben van egy olyan kultúra, amely ösztönzi a felelősségvállalást.

A politikai szférában azonban, és nem csak Izraelben, a felelősségvállalás teljesen ismeretlen fogalomnak tűnik”.

A Hamász elleni háborúval kapcsolatban a miniszter azt mondta: „Úgy gondolom, hogy a Hamásszal összefüggésben mindenképpen vannak jelentős IDF-eredmények, amelyek elismerésre méltóak. De annak meghatározása, hogy mit jelent a Hamász térdre kényszerítése, egy dolog, míg e cél elérése egészen mást jelenthet. Soha nem mondtam vagy gondoltam, többek között ebben a rádióműsorban sem, hogy képesek leszünk rövid időn belül legyőzni a Hamászt. Én azok közé tartozom, akik azt mondták, hogy a Hamász legyőzése évekig fog tartani.

Ez egy olyan háború, amelyhez türelemre és elszántságra van szükség.”

Meglepő terv: Gázaiakat fegyverezne fel az izraeli védelmi miniszter

Fegyvereket kapnának azok a helyi gázaiak, akik a háború után átveszik az irányítást a Hamasz helyett.