A számok nem hazudnak: az IDF világbajnok a sebesült katonák kimentésében

Az IDF rekordokat döntöget a harctéri sebesültek sikeres ellátása terén, olyannyira, hogy már tájékoztatták a NATO-t és a szövetséges hadseregeket arról, hogyan sikerült minimalizálni a halálos áldozatok számát és növelni a túlélési arányt a gázai háborúban.

A hadsereg változtatásokat vezetett be az orvosi eljárásokban, beleértve a magasan képzett orvosok bevetését a harcoló egységeknél, a sérülések terepen történő kezelésére szolgáló protokollok megváltoztatását és a sérüléstől a kórházi kezelésig eltelt idő lerövidítését.

A változás azzal a döntéssel járt együtt, hogy megszüntették a harcok közelében lévő sebesültosztályozó központokat, ahová a sebesült katonákat vitték volna, mielőtt izraeli kórházakba evakuálják őket. Ez, valamint az, hogy mintegy 670 orvost és mentőápolót telepítettek a harcoló egységek mellé, lehetővé tette az ellátás minőségének javulását és az evakuálásig eltelt idő lerövidítését.

Jelenleg a sérülés pillanatától számítva a katonát legfeljebb négy percen belül látja egy orvos. Az új irányelvek előírják a gyors kórházba szállítást, a terepen történő ellátás nélkül, vagy mentőautóként felszerelt, sebészekkel és szakemberekkel felszerelt, erre a célra fenntartott járművekkel, vagy katonai helikopterekkel, amelyek már több száz sebesültet szállítottak el a harcokból.

A sérüléstől a kórházba érkezésig eltelt átlagos idő a mostani háborúban átlagosan egy óra hat percre csökkent, szemben a 2014-es két óra tíz perccel.

A gázai szárazföldi offenzíva kezdete óta mintegy 300 katona vesztette életét, közülük több mint 40-en szanitécek és orvosok voltak, akik akkor vesztették életüket, amikor mások életét próbálták megmenteni a harcok közepette. Több mint 200 katona szenvedett súlyos sérüléseket, és életüket a gyors és hatékony orvosi ellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni.

Az IDF adatai szerint helikopterrel mintegy 950 mentést hajtottak végre, 4200 sebesült katonát láttak el orvosok a helyszínen, 2400-at szárazföldön evakuáltak, 80-an életmentő vérátömlesztést kaptak, 550-et pedig artériás érszorítással kezeltek a vérveszteség megállítása érdekében.

A világ hadseregeinek harctéri orvosi ellátásának hatékonyságát a halottak és sebesültek arányában mérik. Az IDF szerint az átlag nyugaton 15%, és ez a vietnami háború óta így van.

Vadonatúj technológiával mentik meg a sebesült izraeli katonák életét

Már több mint 13 ezer izraelit – civileket és katonákat – láttak el október hetedike óta az izraeli kórházakban.

Az 1973-as Jom Kippur-háborúban az IDF harcban megsebesült katonáinak 30%-a belehalt sérüléseibe. 2014-ben ez az átlag 9,9%-ra csökkent, bár az a háború kevés szárazföldi műveletet foglalt magában.

A jelenlegi háborúban az átlag 7,1%-ra csökkent, sőt az elmúlt hónapban 6,3%-ra.

A sérülések negyede súlyosnak minősült.

„A globális statisztikák szerint most 800 halálos áldozatot kellett volna látnunk”

– mondta a hadsereg. „A fő oka annak, hogy sikeresek vagyunk, az az azonnali orvosi ellátás, amit a sebesült katona kap, amit néha saját maga, máskor a bajtársak adnak neki. De a közelben vannak vezető orvosok, és most először adnak vérátömlesztést a harctéren”.

Egy másik változás a korábbi protokollhoz képest az volt, hogy a sebesülteket nem intubálták az evakuálás előtt, hogy lehetővé tegyék a gyors kórházba szállítást. A háború kezdete óta mintegy 10 sebesült harcos halt meg a kórházban, ami nagyon alacsony számnak számít.

A harcok csúcspontján naponta átlagosan 60 sebesült katonát evakuáltak, mostanában hetente átlagosan 20 sebesültet evakuáltak, akik közül sokan visszatértek az egységeikhez.

A legtöbb sérülés a test szabadon lévő részein keletkezett, beleértve a végtagokat, a fej és a nyak alsó részét, valamint a test oldala mentén. A halálos áldozatok közül sokan a bordákat ért repeszsérülések miatt haltak meg, amelyeket az IDF által használt golyóállómellények nem védenek.

A jövőbeni háborúkban a hadsereg úgy dönthet, hogy a jelenlegi megoldás helyett könnyebb, a test oldalsó részeit jobban védő mellényekkel látja el a katonákat.

Amennyiben a Hezbollah ellen északon kitörne a háború, nem biztos, hogy a Gázában tapasztalt sikeraránya megismétlődne, mivel a dél-libanoni terep tágas és bonyolult, szemben a gázai viszonylag kicsi és sík csatatérrel, és a sebesültek evakuálására használt helikopterek nem biztos, hogy ugyanolyan szabadon tudnának működni és eljutni a távolabbi katonákhoz.

Izrael elmúlt hat hónapja számokban

Az izraeli hadsereg féléves összegző statisztikáját az Arutz7 osztotta meg az október hetedikei mészárlás nyomán kezdődött Vaskardok háborúval kapcsolatban.