A háború nem várt hatása: súlyos anyatej-hiány fenyeget Izraelben

Az október 7-ét követően beáramló felajánlások után most elapadtak a tejadományok.

Papírszívek és csillagok százai díszítik a Sussman Family Foundation Human Milk Bank falát. Mindegyiken egy-egy nő neve szerepel, aki anyatejet adományozott a sajátján kívül más csecsemőknek.

Ezeknek a papírszíveknek és -csillagoknak a száma közvetlenül október 7-e után nőtt meg, amikor sok csecsemő már nem jutott anyatejhez,

mert anyjukat meggyilkolták, megsebesítették, Gázába hurcolták, vagy tartalékos katonai szolgálatra hívták be

– írja a The Times of Israel.

Az adományok áradatának köszönhetően a tejbank eddig mintegy két tonna anyatejet juttatott el ezeknek a csecsemőknek.

A háború elhúzódásával azonban az adományok nagyrészt elapadtak, és a legtöbb csecsemő – akik csak hat hónapig jogosultak az adományozott tejre – tápszerre vagy tehéntejre tért át.

„Még mindig van némi tartalékunk, de kissé aggódom a jövő miatt.

Ha a háborúnak lesz egy nagyobb második szakasza, és több ezer literre lesz szükség, akkor gondok lesznek”

– mondta a tejbank igazgatója, Dr. Sharron Bransburg-Zabary.

Izraelben jön az anya nélküli anyatej?

Laborban készített anyatejet akar létrehozni az izraeli startup.

A Magen David Adom Marcus Nemzeti Vérellátó Központjában, Ramle-ban található tejbank Izrael nemzeti és egyetlen anyatej tároló és feldolgozó központja.

A háború előtt az adományozott tejet csak koraszülött vagy beteg csecsemők számára adták a kórházakban. Október 7-ét követően az Egészségügyi Minisztérium utasította a tejbankot, hogy lépjen vészhelyzeti üzemmódba. Ez nemcsak a termelés fokozását jelentette, hanem azt is, hogy először közvetlenül kapcsolatba lépett a kedvezményezett családokkal, és házhozszállításokat végzett.

„Ez a tejbank sokkal fejlettebb létesítmény, mint más helyeken. Általában [a tejbank] egy kórházban lévő szoba. Itt egy olyan létesítményt terveztünk, amely nagymértékben a minőségre és nem csak a biztonságra összpontosít” – mondta Bransburg-Zabary.

A bank pasztörizálni tudja a megfelelő körülmények között (-20 Celsius-fok) lefagyasztott anyatejet. A feldolgozás után a tej három-hat hónapig tárolható a bank speciális -80 Celsius-fokos fagyasztóiban.

A háború előtt a bank naponta 160-170 litert tisztított anyatejet állított elő kórházi felhasználásra, és 400 litert tartott fent vésztartalékként.

Nem sokkal október 7-e után a termelés megháromszorozódott.

„A donorok számának növekedése révén megháromszoroztuk a gyűjtés mennyiségét, és több mint háromszorosára növeltük a recipiensek számát” – jegyezte meg Bransburg-Zabary.

Amiről mindenki hallgat: A Hezbollah lángba borította Észak-Izraelt

Várjuk a nemzetközi felháborodást…

Az adományozók motivációjának fenntartása azonban kihívást jelentett, különösen akkor, amikor az anyák otthon tartják a frontot, miközben a házastársaik a seregben szolgálnak.

Bár Bransburg-Zabary megérti az anyák nehéz helyzetét, eltökélt szándéka, hogy feltöltse a bank tartalékait az általa „fehér aranynak” nevezett anyatejjel.

Sok spekuláció kering arról, hogy az ország nagy részeiben megszűnik az áramszolgáltatás, ha a Hezbollahhal északon kiéleződik a konfliktus. Egy ilyen esetben az otthoni fagyasztókban lévő fagyasztott emberi tej felolvadna és megromlana, mielőtt az egészségügyi csapatok eltudnák vinni, ezért Bransburg-Zabary arra ösztönzi a szoptató nőket, hogy minél többen adományozzanak tejet, és gondoskodjanak arról, hogy azt azonnal a tejbankba szállítsák, ahol a tartalék rendszereknek köszönhetően biztonságosan fagyasztva marad a tejük.

Hosszú az út a békéig: Az IDF becslése szerint még évekig eltarthat a háború

Legkésőbb idén szeptemberben egy újabb front nyílik északon.