Izraelben jön az anya nélküli anyatej?

Laborban készített anyatejet akar létrehozni az izraeli startup – írja a NoCamels.

Habár a legtöbb egészségügyi szakértő javasolja a természetes anyatejet tápokkal szemben, számos anya nem tud, vagy nem akar a természetes módszerrel élni.

A babák életük első hónapjaiban teljesen a tejtől függenek, nincs erre igazi jó helyettesítő módszer – írja a cikk. A tejnek rövidtávú pozitív hatásai mellett a hosszútávú fejlődésben is szerepük van. Az Argov-Argaman által alapított Bio Milk az ezt lehetővé tévő komplex kémiai kompozíciókat akarja reprodukálni.

Eddig is létezett számos anyatejhelyettesítő, ám ezek összetételükben nem igazán hasonlítanak az eredetire, ami arra is képes, hogy immunitást építsen ki a babákban, és csökkentse a fertőzések kockázatát.

A nagy részben tehéntej alapú formulák csak táplálkozási igényeket elégítenek ki.

A tudósok egy évtizede kezdték megérteni az anyatej egyik legfontosabb összetevőjét a laktóz és a lipidek mellett: az oligoszacharidokat. Ezek felelősek azért, hogy az újszülöttek ellenállóbbak legyenek fertőzésekkel szemben. A tehéntejben kevesebb található belőlük, más formában.

A Bio Milk ezek módosításán dolgozik, úgy hogy azok ugyanazt a hatást fejtsék ki, mint az anyatejben található változat.

Ezt nehezíti, hogy kevés módszer van arra, hogy laborkörnyezetben készítsék újra az anyatejet, amiről nincs meg az összes ismerete a tudománynak, főleg úgy, hogy a pontos összetétel anyáról-anyára változik, valamint a szoptatások között eltelt idő alatt is módosulhat.

A Biomilq-et, egy szintén ezen dolgozó amerikai céget 3,5 millió dollárral támogatta Bill Gates befektetési alapja. Ők komoly versenyben állnak az izraeli céggel: módszert fejlesztettek ki arra, hogy az emberi emlőből kivont sejtekkel állítsanak elő mesterséges anyatejet. Arra is van megoldásuk, hogy osztódásnak indítsák a szükséges tápanyagokhoz hozzájáruló sejteket. 2025-re készülnek a termék piacra dobásával.

A Bio Milk szerint az ő készítményük kényelmesebb és olcsóbb az amerikai vetélytársánél, mivel ők nem szorulnak arra, hogy folyamatosan újabb és újabb mintákat vegyenek az anyától.

Ha sikerül véglegesíteni a folyamatot, hosszú regulációs eljárás vár majd a cégre, ami októberben 3,7 millió dollárt kapott a befektetőktől. Amikor nyílt részvénytársasággá válnak a közeljövőben, még 2,18 millió üti majd a markukat.

2021-ben akarják piacra dobni a mesterségesen előállított tehéntejet. (Korábban itt írtunk egy hasonló izraeli vállalkozásról).

2022-ben pedig a mesterségesen előállított anyatejet tervezik a boltok polcain látni.

Ez nemcsak hogy egészséges lehet, de környezetkímélő is. A tejért is felelős mezőgazdaság jelenleg a föld üvegházhatást kíváltó gázainak 14,5 százalékát bocsátja ki, a tehéntartás pedig 2,128 millió tonna CO2 miatt felel évente.

A mesterséges tej pontos környezetkímélő hatását egyelőre viszont nem lehet megbecsülni, mert az még nincs terjesztésben.

Már szoptatós szoba is van az izraeli hadseregben

„Ez az ápolószoba fontos értéket sugall. A hadseregben szolgáló embereket segíti. Ők szülők. A munkájukon kívül más feladataik is vannak” – nyilatkozta az egység parancsnokhelyettese.