Már tehén nélkül is tudnak igazi tejet gyártani Izraelben

A ReMilk a tejkészítés teljes folyamatát egyetlen mikróbába sűrítette bele. Egyelőre csak tudományos céllal kóstolják a termékeket, de hamarosan a boltok polcaira is kerülhet a sajtjukból.

A tehéntejben lévő tejfehérjével „kémiailag megegyező” fehérjét sikerült előállítania egy izraeli startupnak. A ReMilknél azt remélik, a világ első vállalataként dobhatnak piacra tehén nélkül készülő tehéntejet – írja a The Times of Israel.

„Az állati eredetű ételek készítése többé már nem fenntartható”

– mondta Aviv Wolff, a vállalat egyik alapítója.

„Az állattenyésztés következményei tönkreteszik a bolygónkat.”

Wolff szerint eljött az ideje egy olyan, forradalmi találmánynak, ami átmenetet biztosít egy fenntartható élelmiszerellátás felé.

World’s Cleanest Milk | Nas Daily

It’s real milk…without any of the bad stuff!I’m so excited for the future.People like Aviv and Ori from Remilk are working on something extraordinary.When …

Wolff és tudóstársa, Ori Cohavi feltérképezték a tej kémiai összetételét, és újraalkották a tejfehérjét. Lemásolták a tejfehérjéket alkotó géneket, és áttették őket egy egysejtű mikróbába, amit aztán genetikailag módosítottak, magyarázta Wolff. A fehérjét ezután porokká szárítják, később pedig tejipari vállalatoknak értékesítik tovább, ahol víz és zsírok hozzáadásával sajtokat, joghurtokat és jégkrémeket gyártanak belőle.

„A tejtermelés teljes mechanizmusát egy egysejtű mikróbába helyeztük át. A tejtermékeink teljesen megegyeznek az állati eredetűekkel ízükben, állagukban, és ugyanannyira nyúlékonyak, olvaszthatóak. Előállításukhoz nincs szükség egy 900 kilogramos állatra, ráadásul tízszeresen víztakarékosabb, és százszorosan földtakarékosabb a hagyományos tej előállításánál”

– magyarázta Wolff.

A cég alapítóját arról is kérdezték, hogy a zsidó étkezési szokások szerint tejterméknek számít-e, amit gyártanak.

„Nem vagyok rabbi, de egyetlen állati eredetű sejtet sem használunk a készítéshez, még a gén is teljesen szintetikus. Egyik összetevő sem állati eredetű. Technikailag nem tejtermék, de igaz, tejfehérje van benne. A laboratóriumban pedig ez pontosan úgy néz ki, mint egy tehénből származó fehérje.”

Wolff elmondta: egyelőre még csak tudományos céllal kóstolták meg a termékeket, a kísérlet résztvevői pedig nem tudták megkülönböztetni a szintetikus sajtot az állati eredetű sajttól. A cég kezdetben a sajtokra fekteti a hangsúlyt, mert a tej alacsony felvásárlási ára miatt nem tudna versenybe szállni az állati eredetű tejjel a piacon.

A ReMilk jelenleg tíz alkalmazottal működik, a következő fél évben pedig további 15 embert szeretnének felvenni.

Izraeli tudósok a tehénszellentés javításával mentenék meg a Földet

Tudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a haszonállatok metángáz kibocsátása durván fokozza az üvegházhatást.