Videó: Szuperolcsó szuperszonikus rakétát fejlesztett ki Izrael

Az Israel Aerospace Industry június 6-án hozta nyilvánosságra, hogy sikerült kifejleszteni egy új ballisztikus rakétát, amely F-16-os repülőgépekről indítható.

Az most bejelentett izraeli rakéta neve a vállalat egy évtizeddel ezelőtt bemutatott földi indítású ballisztikus rakétája után az „AIR LORA” nevet kapta. Külföldi források szerint India és Azerbajdzsán már meg is vásárolta a rakétát, amelyet először a berlini ILA 2024 kiállításon mutatnak be.

A rakéta képességeit bemutató illusztrációkon és videón túl az IAI kevés, eddig titkosított részletet hozott nyilvánosságra a rakétáról.

A rakéta sebessége közel ötszöröse a hangsebességnek, hatótávolsága pedig eléri a több száz kilométert. A szárazföldről indított LORA például 400 km-es hatótávolságot ér el, és képes 10 méteres pontossággal bármit eltalálni.

E képességek fontosságát az Izraelnek tulajdonított, iszafháni iráni radarrendszer ellen végrehajtott támadásból is megtudhattuk.

Az IAI állítása szerint az új rakéta az indítástól számított néhány percen belül képes szuperszonikus sebességgel eltalálni a célpontot. A cég azt is állítja, hogy a rakéta repülés közben képes célpontot váltani.

A bemutató videóban az IAI még azt is bemutatja, hogy a rakéta olyan felderítő és hírszerző repülőgépekről is indítható, mint a Boeing 737-es, amely a világ egyik legelterjedtebb tengeri járőrgépének, a Boeing P8 Poseidonnak a platformjaként szolgál, így az eredetileg polgári utasszállító repülőgépből mindenre alkalmas bombázó lesz.

Az olyan nagy fontosságú és jól védett célpontok, mint a parancsnoki központok, a légierő bázisok, a kritikus infrastruktúra és a haditengerészeti hajók klasszikus célpontok egy ilyen rakéta számára.

A rakéta navigációsrendszere rendkívül ellenálló az elektronikus zavarással szemben, és kialakítása miatt nagyon nehéz a légvédelemnek elfogni.

Az IAI nem közölte a rakéta árát, de a nagyobb, földről indítható LORA a hírek szerint körülbelül egymillió dollárba kerül. A kisebb légi változat állítólag olcsóbb, és ballisztikus rakéták árához képest nagyon olcsónak számít (az orosz Kindzsál körülbelül tízszer ennyibe kerül).

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Macron döntött: Kitiltották az izraelieket a párizsi fegyverkiállításról

A francia hatóságok szerint „a feltételek már nem megfelelőek ahhoz, hogy izraeli cégeket fogadjanak”.

Harci robotok és drónok: Csúcsmodern rendszerrel állt elő egy izraeli start-up

A gázai háború során, az Xtend több száz rendszerét használta már az IDF.