Harci robotok és drónok: Csúcsmodern rendszerrel állt elő egy izraeli start-up

40 millió dollár friss tőkét gyűjtött a tel-avivi Xtend startup, az ember által irányított mesterséges intelligencia alapú drónok és robotok operációs rendszerének fejlesztője, amelyet az izraeli hadsereg tesztelt, sőt már be is vetett a Hamász terrorcsoporttal a Gázai övezetben zajló háború során.

A gázai háború során, az Xtend több száz rendszerét használta már az IDF.

A startup technológiája segít a katonáknak az olyan összetett és veszélyes harci feladatok végrehajtásában, mint például alagutak és távoli épületek átvizsgálása terroristák és robbanóanyagok után, anélkül, hogy életüket kockáztatnák.

„Az alapvető elképzelésünk az, hogy szó szerint életeket mentünk azzal, hogy egy katona helyett egy drónt vagy robotot küldünk a harctérre”

– mondta Matteo Shapira, az Xtend társalapítója a The Times of Israel című lapnak.

„Ez már zajlik, de még nem túl nagy léptékben” – tette hozzá.

Az Xtendet 2018-ban alapította Aviv és Matteo Shapira, akik korábban társalapítók voltak a Replay Technologies cégben, amelyet 2016-ban az Intel 175 millió dollárért vásárolt fel; Rubi Liani, az izraeli drónversenyző liga alapítója; valamint Adir Tubi védelmi és drón-szakértő. A startup által kínált drónok operációs rendszere mögött álló technológiát eredetileg arra fejlesztették ki, hogy segítsen az izraeli hadseregnek a gázai határon lévő gyújtóléggömbök lelövésében.

Az Xtend egy ember által irányított, mesterséges intelligenciát alkalmazó autonóm operációs rendszert épített, amely a cég szerint lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár lényegi tapasztalat nélkül is képesek legyenek drónt vezetni vagy robotokat navigálni, hogy beltéren és kültéren is pontos manővereket hajtsanak végre, minimális kiképzéssel.

Meet the Xtender, micro tactical indoor ISR system

Meet the Xtender, a micro tactical indoor ISR system that enables any operator to perform accurate remote multi-mission tasks in complex environments. The Xtender can enter a remote target site, perform recon and data collection tasks with extreme precision, and seamlessly exit, agnostic of any indoor-outdoor transition limitations and regardless of any GNSS denied locations.

A háború kitörése előtt az Xtend legnagyobb ügyfele az amerikai védelmi minisztérium volt.

„Most egy olyan elképzelés felé haladunk, ahol a munka az ember és a gép között oszlik meg”

– mondta Shapira. „A következő generáció lehetővé teszi majd a drónok számára, hogy a gépi tanulási képességeken keresztül tanuljanak a korábban történt több száz különböző küldetésből, így képesek lesznek önállóan mikrodöntéseket hozni például egy épületbe való behatoláskor, hogy az ajtón vagy az ablakon menjenek-e be, vagy mélyebbre menjenek-e vagy sem”.”

„A terepen egy parancsnoknak például lehet egy öt katonából és öt robotból álló csapata, és ez utóbbiakat nem úgy irányítja, hogy kézileg vezérli őket, hanem úgy, hogy GPT alapú kommunikációval kommunikál velük” – mondta Shapira.

„Az elképzelés az, hogy a robotokat betanítjuk arra, hogy azonosítsák a tárgyakat és navigáljanak az összetett környezetben, de mindig maradjon egy ember, aki stratégiai döntéseket hoz”

– jegyezte meg Shapira.

A startupnak 110 alkalmazottja van, ebből 60 Izraelben, a többiek pedig tengerentúli irodákban dolgoznak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Világelső: Az IDF először vetett be robotbuldózereket Gázában

Ez a világon az első jelentős bevonása ilyen földi roboteszközöknek a harcba.