Világelső: Az IDF először vetett be robotbuldózereket Gázában

Az IDF először alkalmaz operatív tevékenységében vezető nélküli D9-es buldózereket a jelenleg is zajló gázai háborúban – jelentette csütörtökön az izraeli hadsereg. Ez a világon az első jelentős bevonása ilyen földi roboteszközöknek a harcba.

Ezek a robotbuldózerek, amelyek a „Panda” nevet viselik, szabványos D9-es buldózerek, amelyeket az Elta Systems átalakított.

A Pandák jelentős szerepet játszanak a gázai harcokban, elsősorban az összetett és hosszadalmas mérnöki feladatok emberi közreműködés nélküli végrehajtásában. Minden egyes autonóm „Panda” 50 tonna súlyú, önálló mozgásra képes. A rendszer lehetővé tesz különböző földmunkákat: aláaknázott utak feltörését, akadálymentesítést, a földgátak és a tankok lőállásainak kialakítását, sőt még az épületek lerombolását is – mindezt emberi életek kockáztatása nélkül.

How did the IDF utilize its D9 in the Jenin Camp?

Terrorists in the Jenin Camp conceal explosive devices on roads in civilian areas. This endangers innocent civilians who use the roads, as well as the security forces, who conducted counterterrorist activities in the area. In response to this threat, the IDF acted on precise intelligence to neutralize the explosives by clearing the roads using engineering tools.

Az a tény, hogy a vezető nélkül működik, jelentősen csökkenti a katonák veszélyeztetettségét a városi környezetben. Ezt az egyedülálló technológiát az elmúlt évtizedben fejlesztették ki a robotikus megoldások „családjának” részeként, amelyet már különböző harci egységeknél alkalmaznak.

Egy másik, az IAI által kifejlesztett és az IDF által tesztelt vezető nélküli jármű a „Jaguar”, egy elektromos hatkerekű jármű, amelyet járőrözésre, felderítésre és rajtaütésekre terveztek. A jármű kamerarendszert, világítást, kommunikációs rendszert és még fegyverzetet is kapott.

A számok nem hazudnak: az IDF világbajnok a sebesült katonák kimentésében

Már a NATO és más szövetséges hadseregek is érdeklődnek a rekordokat döntögető izraeli titok iránt.