Macron döntött: Kitiltották az izraelieket a párizsi fegyverkiállításról

A francia hatóságok megtiltották az izraeli védelmi cégeknek, hogy kiállítsanak egy jövő hónapban Párizs közelében megrendezendő szakkiállításon – közölték pénteken a szervezők.

„A kormányzati hatóságok döntése értelmében az Eurosatory 2024 vásáron nem lesz standja az izraeli védelmi iparnak” – közölte a szervező Coges Events.

A Coges nem adott magyarázatot, de a francia védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy

„a feltételek már nem megfelelőek ahhoz, hogy izraeli cégeket fogadjanak a párizsi kiállításon, tekintettel arra, hogy a francia elnök az IDF rafahi hadműveletének beszüntetésére szólít fel”.

A bejelentésre napokkal azután került sor, hogy a Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban a Hamász két vezető terroristáját célzó izraeli csapás után tűz ütött ki több tucat civil életét követelve, nemzetközi felháborodást és franciaországi tiltakozásokat kiváltva.

Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálata a csapást követően megállapította, hogy egy rejtett fegyverraktár lehetett a tűz tényleges oka, mivel a légicsapás során, amely egy szomszédos területet célzott, olyan kisméretű, precíziós lőszereket használtak, amelyek önmagukban nem okoztak volna ilyen tüzet.

Orbán Viktor ellenzi, Macron támogatja a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

„Abszurd és szégyenletes” – kommentálta a hírt a magyar miniszterelnök.

A tűzvészre reagálva – amelyben a Hamász vezette gázai egészségügyi hatóságok szerint 45 civil vesztette életét – Emmanuel Macron francia elnök „felháborodását” fejezte ki, és „azonnali tűzszünetet” követelt.

Az évente megrendezett esemény a világ egyik legnagyobb védelmi vására, amelyen várhatóan több mint 1700 cég mutatkozik be 150 ország több mint 60 ezer résztvevője előtt.

Hetvennégy izraeli cég képviseltette volna magát a június 17. és 21. közötti rendezvényen, amely a párizsi fő nemzetközi repülőtérhez közeli vásártéren lesz, és Coges korábban azt mondta, hogy közülük körülbelül 10 cég állít ki fegyvereket.

A Nemzeti Egység elnöke, Beni Ganz, az izraeli háborús kabinet tagja pénteken közölte, hogy megbeszélést folytatott Gabriel Attal francia miniszterelnökkel, és kérte, hogy vizsgálja felül a döntést.

„Arra kértem Attalt, hogy Franciaország vizsgálja felül a döntést, amely megtiltja az izraeli delegáció részvételét az Eurosatory fegyverkiállításon, ami elfogadhatatlan és a terrorizmus jutalmazása” – írta az X-en közzétett bejegyzésében.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Macron úr izraeli kettős mércéje

A francia elnök cinikusan már megint Izraelt ítéli el, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Vélemény.