Izrael nem hagyta szó nélkül az EU vezető diplomatájának okoskodásait

Az izraeli külügyminisztérium csütörtökön bírálta Josep Borrell európai uniós külügyi vezető azon megjegyzéseit, amelyekben Izraelt bírálta, amiért „elutasította” a Hamásznak a Gázai övezetbeli tűzszünetre vonatkozó „javaslatát”.

Borrell keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján tett megjegyzései „a tudatlanság, az ellenségeskedés és a terrorizmus legitimálásának veszélyes keveréke” – vádolta Oren Marmorstein külügyi szóvivő Borrellt az X-en közzétett bejegyzésében.

Borrell a Hamász ellen a keleti Rafahban hétfő este megkezdett izraeli katonai műveletet kommentálva újságíróknak azt mondta, hogy

„a Hamász elfogadta, Izrael elutasította [a tűzszüneti ajánlatot], és a nemzetközi közösség minden kérése ellenére újra megkezdődött a Rafah elleni szárazföldi offenzíva.

„A figyelmeztetések és a kérések ellenére a támadás tegnap este megkezdődött. Attól tartok, hogy ez ismét sok áldozatot fog követelni, civil áldozatokat, bármit is mondanak” – mondta Borrell.

Szerdán az EU egyik szóvivője a The Wall Street Journalnak nyilatkozva igyekezett lekicsinyelni Borrell megjegyzéseit, mint „mellékes megjegyzést egy  információhoz, amely az adott időpontban rendelkezésre állt”.

Az izraeli külügyminisztérium kedden megjegyezte, hogy

„a 132 túsz szabadon bocsátásáról és a humanitárius segítségnyújtás eléréséről folytatott tárgyalások közepette a terrorcsoport úgy döntött, hogy aknavetőkkel lövi a Kerem Shalom átkelő területét, megölve az Izraeli Védelmi Erők négy katonáját”.

„Nem Izrael, hanem a Hamász az a szervezet, amely a humanitárius átkelőt lövi, hogy megpróbálja elszabotálni a túszok szabadon bocsátásáról és a humanitárius segélyről szóló megállapodást” – tweetelte Marmorstein, hozzátéve, hogy

„a Hamász médiamanipulációinak elfogadása bátorítja a terrorizmust”.

Izraeli tisztviselők a Hamász hétfő esti állítását, miszerint elfogadta a közvetítők által javasolt tűzszüneti megállapodást, „a Hamász gyakorlatának nevezték, amelynek célja, hogy Izraelt elutasítóként tüntesse fel”.

Amit szabad a hipokrita Brüsszelnek, nem szabad a magát védő Jeruzsálemnek

Pár uniós diplomata bizonyára kóros memóriazavarban szenved; olyanért kritizálják ugyanis Izraelt, amit maguk is megléptek Oroszország ellen.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden megismételte, hogy a Hamász által javasolt, túszok tűzszünetért és terroristák szabadon bocsátásáért cserébe kötött megállapodás, amelyet Egyiptom és Katar Jeruzsálemmel való konzultáció nélkül dolgozott ki, „nagyon messze” van attól, amit Izrael elfogadhatónak tart.

„A Hamász javaslatának célja az volt, hogy megtorpedózza erőink Rafahba való bevonulását. Ez nem történt meg”

– jelentette ki a miniszterelnök a hivatala által megosztott megjegyzésekben.

„Izrael nem fogja megengedni, hogy a Hamász visszaállítsa gonosz rezsimjét a Gázai övezetben, Izrael nem fogja megengedni, hogy visszaállítsa katonai képességeit és továbbra is a megsemmisítésünkre törekedjen. Izrael nem fogadhat el olyan javaslatot, amely veszélyezteti polgáraink biztonságát és országunk jövőjét”

– magyarázta.

Az Európai Unió külügyminisztereinek márciusi brüsszeli csúcstalálkozója előtt Izrael Katz izraeli külügyminiszter felszólította Borrellt, hogy hagyjon fel a zsidó állam szidalmazásával, és ismerje el a zsidó állam önvédelemhez való jogát.

Katz szerint

„itt az ideje”, hogy az EU-diplomata „hagyjon fel Izrael támadásával, és ismerje el az önvédelemhez való jogunkat a Hamász bűneivel szemben”.

Októberben Borrell bírálta Izrael válaszlépéseit a Hamászra, és úgy tűnt, hogy tűzszünetre szólít fel, ami az európai vezetők bírálatát váltotta ki.

2019-ben, amikor még spanyol külügyminiszter volt, Borrell beismerte, hogy igaz az El Confidencial honlap értesülése, mely szerint gyerekként részt vett egy antiszemita gyűlésen. A későbbi diplomata egy korabeli felvétel szerint azt kiáltotta, hogy „Öljétek meg a zsidókat” egy holokauszt megemlékezésen — idézi fel a vezető EU-s diplomata múltját a JNS.

Mikor máskor: Öt (!) európai ország készül elismerni a palesztin államot

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azt is elárulta, hogy mely országokról van szó.

A nagy színjáték: a Hamász elfogadta a nem létező izraeli tűzszüneti javaslatot

Izraeli tisztviselők szerint Jeruzsálem lejáratása és befeketítése a terroristák célja.