A nagy színjáték: a Hamász elfogadta a nem létező izraeli tűzszüneti javaslatot

Iszmail Haníje Hamász-vezér arról tájékoztatta Katart és Egyiptomot, hogy a terrorcsoport elfogadta a közvetítők tűzszüneti javaslatát – jelentette hétfő este a Reuters.

A Hamász által kiadott közlemény szerint Haníje közölte a döntést Katar miniszterelnökével és Egyiptom hírszerzési főnökével.

Egy Hamász-forrás azt mondta a szaúd-arábiai Al-Arabiya televíziónak, hogy a terrorcsoport beleegyezett a háború végleges befejezésébe és a gázai blokád teljes feloldásába, olyan feltételekbe, amelyeket Izrael többször is „téveszmének” minősített.

Az izraeli kormány részéről nem érkezett azonnali hivatalos kommentár az ügyben. Egy, a Ynet által idézett, meg nem nevezett izraeli tisztviselő azonban azzal vádolta, hogy

„az egyiptomiak egyoldalúan minden paramétert felpuhítottak, hogy a Hamász beleegyezzen”, a feltételek így elfogadhatatlanok voltak Jeruzsálem számára.

Egy másik tisztviselő azt mondta a hírügynökségnek, hogy „ez egy gyakorlat a Hamász részéről, amelynek célja, hogy Izraelt állítsa be elutasítónak”.

„A Hamász által elfogadott javaslat tartalma ismeretlen Izrael és az Egyesült Államok előtt, és nem került szóba Netanjahu és Joe Biden elnök hétfői telefonbeszélgetésén

– hangsúlyozta a magas rangú politikai tisztségviselő.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője hétfő esti tájékoztatóján újságíróknak elmondta, hogy Jeruzsálem „minden választ nagyon komolyan vesz, és minden lehetőséget kimerít a tárgyalásokra és a túszok hazatérésére a lehető leggyorsabban”.

„Ugyanakkor továbbra is a Gázai övezetben tevékenykedünk és fogunk is tevékenykedni” – tette hozzá Hagari.

Hivatalos: Megkezdődött a civilek evakuálása, küszöbön az izraeli offenzíva

Izrael hamarosan megkezdi az utolsó gázai terrorfészek elpusztítását.

Közben Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban újságíróknak megerősítette, hogy a Biden-kormány megkapta a Hamász hivatalos válaszát.

„Csak az elmúlt egy órában kaptuk meg a választ, és mint mondtam, most nézzük át, és tárgyalunk róla a térségbeli partnerekkel” – jelentette ki Miller.

Korábban hétfőn a terrorszervezeten belüli források azt közölték a katari Al-Arabí Al-Dzsadíd hírügynökséggel, hogy a Hamász úgy döntött, visszalép az Izraellel a túszok tűzszünetért és terroristák szabadon bocsátásáért folytatott tárgyalásoktól.

A Hamász más terrorista csoportokkal folytatott konzultációt követően elhalasztotta küldöttségének Kairóba való visszatérését

– áll a jelentésben.

A tárgyalások állítólag azért omlottak össze a hétvégén, mert a Hamász ragaszkodik a háború befejezésére vonatkozó, Izrael számára elfogadhatatlan követeléséhez. Jeruzsálem legutóbbi ajánlatát a Hamásznak Antony Blinken amerikai külügyminiszter „rendkívül nagylelkűnek” nevezte egy nemrégiben a térségben tett látogatása során.

Vasárnap délután a Hamász terroristái 14 aknagránátot lőttek ki a dél-gázai Rafah területéről a Kerem Salom átkelőre, megölve négy izraeli katonát és súlyosan megsebesítve legalább három másikat.

Szörnyeteg: feleségévé akarta tenni gázai fogvatartója az izraeli-magyar lányt

A 18 éves Noga Weiss jövő hónapban bevonul az IDF-be, azok után, hogy 50 napot raboskodott Gázában.

Na szép: Aknavetővel lőtték a terroristák a Gázában épülő humanitárius kikötőt

Támadás érte az Egyesült Államok vezetésével épülő humanitárius kikötőt a Gázai övezet partjainál.