Mikor máskor: Öt (!) európai ország készül elismerni a palesztin államot

Az Európai Unió legalább öt országa május végéig egyoldalúan el fogja ismerni a palesztin államot – árulta el az EU vezető diplomatája.

Spanyolország, Írország, Belgium, Szlovénia és Málta várhatóan megteszi a lépést – mondta Josep Borrell a szaúd-arábiai Rijádban tartott Világgazdasági Fórum rendkívüli tanácskozásának margóján.

Az öt ország közül négy – Spanyolország, Írország, Szlovénia és Málta – márciusban jelentette be, hogy közösen kívánnak fellépni egy palesztin állam elismerése érdekében. Korábban, áprilisban Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy várakozásai szerint Madrid júliusig elismeri a palesztin államot,

és hamarosan „kritikus tömeg” lesz Brüsszelben ahhoz, hogy több más tagállam is elfogadja ezt az álláspontot.

„Ezekben a napokban minden olyan nyilatkozat, amely arról szól, hogy az európai országok elismerik a palesztin államot, jutalom a Hamász terroristáinak, akik a holokauszt óta a legnagyobb zsidó mészárlást hajtották végre” – tweetelte a hírre Oren Marmorstein izraeli külügyi szóvivő.

„Csak a felek közötti közvetlen tárgyalások vezethetnek a békéhez”

– folytatta.

„A világnak, beleértve Európát is, jelenleg kizárólag a túszul ejtett 133 nő és férfi azonnali szabadon bocsátására és a Hamász terrorszervezet megsemmisítésére kellene összpontosítania. Bárki, aki jelenleg más napirendet támogat, a Hamász kezére játszik, és akadályozza a túszok szabadon bocsátásáról és a humanitárius segítségnyújtásról szóló megállapodásra irányuló erőfeszítéseket” – tette hozzá.

Amit szabad a hipokrita Brüsszelnek, nem szabad a magát védő Jeruzsálemnek

Pár uniós diplomata bizonyára kóros memóriazavarban szenved; olyanért kritizálják ugyanis Izraelt, amit maguk is megléptek Oroszország ellen.

Az Egyesült Államok hivatalos politikai álláspontja szerint a palesztin államiságot csak a Jeruzsálem és Rámalláh közötti közvetlen kétoldalú tárgyalások útján lehet elérni. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az izraeli közvélemény többsége továbbra is ellenzi a palesztin állam létrehozását.

Az Európai Unió azonban elszántnak tűnik a palesztin állam egyoldalú elismerésének szorgalmazására, amelyet az ENSZ 193 tagállamából 140 már 1988 óta elismer.

„Ha ezt a kétállami megoldást akarjuk előbbre vinni, az nem a felek részéről fog megtörténni. Nem hiszem, hogy Izrael jelenleg készen áll a tárgyalásokra, és nem hiszem, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy átvegye a szükséges vezető szerepet” – mondta Espen Barth Eide norvég külügyminiszter a Világgazdasági Fórum – amelynek Norvégia volt az egyik szervezője – keretében európai és arab tisztviselők közötti találkozó végén.

„Úgy gondolom tehát, hogy egy arab-európai vezetés a legjobb, amiben reménykedhetünk”.

Hűha: Palesztin diákok támadták meg az Izraelbe delegált európai nagyköveteket

Cipőkkel dobálták meg a német nagykövetet és más uniós diplomatákat.