Musk visszaengedte a Twittere a világ legvéresebb szájú antiszemitáját

A „szólásszabadságra” hivatkozva állították vissza a zsidógyűlölő és holokauszttagadó Nick Fuentes fiókját.

Nick Fuentest visszaengedték a Twitter/X-re, miután fiókját felfüggesztették, amiért összeesküvés elméleteket és zsidóellenes posztokat tett közzé.

Az X/Twitter tulajdonosa, Elon Musk csütörtökön közölte, hogy Fuentes fiókját „visszaállítjuk, feltéve, hogy nem sérti meg a szabályokat, és hagyjuk, hogy a kommentek és a közösségi megjegyzések szétszedjék.

Jobb, ha az „anti akármi” kint van a nyilvánosság előtt, hogy megcáfolhassák, mintha a sötétben fortyogjon”.

Musk hozzátette: „Nem állíthatom, hogy a szólásszabadság védelmezője vagyok, aztán tartósan kitiltok valakit, aki nem sértette meg a szabályokat, függetlenül attól, hogy mennyire nem értek egyet azzal, amit mond.

„Ezzel valószínűleg sok hirdetőt fogunk elveszíteni, és ez elszomorít, de az elv az elv” – írta.

Fuentes hírhedt szélsőjobboldali kommentátor, aki korábban szorgalmazta a „hűtlen zsidók” kiirtását, amikor 2023-ban azt mondta, hogy „halálbüntetést kell kapniuk”.

Az antiszemita influenszer 2023-ban Hitlert is dicsérte, aki szerint „igazán kib*szottul menő”, hozzátéve, hogy „[Hitler] félelmetes, ez a fickó király”.

2023-ban taroltak az antiszemiták: lesújtó adatokat közölt az ADL

A világháború óta nem mértek ekkora emelkedést az antiszemita incidensek számában.

Antiszemitizmusa mellett Fuentes olyat is nyilatkozott, hogy a nemi erőszak „nem nagy ügy”.

További ismertségre tett szert, amikor csatlakozott az antiszemita rapper Ye (korábbi nevén Kanye West) elnökválasztási kampányához, és 2022-ben együtt vacsorázott Ye-vel és Donald Trump korábbi elnökkel.

Fuentest először 2021-ben tiltották ki a Twitterről, mert „ismételten megsértette „a platform gyűlöletkeltő tartalmakra vonatkozó irányelveit. A Reddit, a Spotify, a TikTok és a YouTube is kitiltotta őt.

Musk 2023 januárjában rövid időre visszahelyezte a platformra. A szélsőjobboldali kommentátor antiszemita posztokkal árasztotta el a feedjét, és egy napon belül ismét felfüggesztették az X-ről.

Az antiszemitizmus ellen nemrégiben Auschwitzba tett utazásán felszólaló Musk többször is kijelentette, hogy elkötelezett az abszolút szólásszabadság mellett.

Izrael tárt karokkal várja az amerikai egyetemeken rettegő zsidó diákokat

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium felhívást intézett az izraeli egyetemekhez.