Saját alelnöke is elítéli Trumpot, amiért két antiszemitával vacsorázott

Mike Pence volt amerikai alelnök szerint Trump „mélységesen rossz ítélőképességről” tett tanúbizonyságot, amiért együtt vacsorázott a nemrég antiszemitizmussal vádolt Kanye Westtel és a fehér felsőbbrendűséget nyíltan hirdető Nick Fuentessel vacsorázott. Pence szerint a volt elnök bocsánatkéréssel tartozik.

Mike Pence volt alelnök hétfőn azt mondta, hogy Donald Trump „mélységesen rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot”, és bocsánatkérésre szólította fel a volt elnököt, miután az a múlt héten egy holokauszttagadó fehér nacionalistával és a korábban Kanye West néven ismert rapperrel vacsorázott, napokkal azután, hogy bejelentette, harmadszorra is megméretteti magát az elnöki pozícióért.

„Trump elnök hibázott, amikor egy fehér nacionalistának, egy antiszemitának és holokauszttagadónak adott helyet asztalánál, és szerintem bocsánatot kellene kérnie ezért. És minősítés nélkül el kellene ítélnie ezeket a személyeket és gyűlöletkeltő retorikájukat”

– mondta Pence egy hétfő este sugárzott interjúban.

Ennek ellenére Pence, aki egyébként maga is fontolgatja saját esetleges indulását korábbi főnöke ellen, azt mondta, nem hiszi, hogy Trump antiszemita vagy rasszista lenne, és azt mondta, nem lett volna Trump alelnöke, ha az lenne.

„De úgy gondolom, hogy az elnök mélységesen rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot azzal, hogy helyet adott ezeknek az egyéneknek az asztalnál, és mint mondtam, szerintem bocsánatot kellene kérnie ezért”

– tette hozzá. „Feltétel nélkül el kellene ítélnie őket”.

Trump múlt kedden a Mar-a-Lago klubjában vacsorázott Kanye West rapperrel, akit most Ye néven hívatja magát, valamint Nick Fuentes szélsőjobboldali aktivistával, akinek komoly antiszemita és fehér nacionalista múltja van. Fuentest a Rágalmazásellenes Liga (ADL) és az igazságügyi minisztérium is fehér fajgyűlölőként jegyzi. Kommentárjai között szerepel, hogy a zsidókat „ellenséges törzsi elitnek” nevezte, hogy Izrael maga az „antikrisztus”, illetve megkérdőjelezte a holokausztban megölt zsidók számát is.

Trump azt mondta, hogy a találkozó előtt „semmit sem tudott” Fuentesről, aki elkísérte Ye-t.

NewsNation on Twitter: „Former VP Mike Pence says Donald Trump should apologize for dining with a Holocaust-denying white nationalist, but said he doesn’t believe the former president is antisemitic. Watch the full interview on NewsNation tonight at 7p/6C. Find us on TV: https://t.co/TkQWhMl5oB pic.twitter.com/KEFBO8qa0j / Twitter”

Former VP Mike Pence says Donald Trump should apologize for dining with a Holocaust-denying white nationalist, but said he doesn’t believe the former president is antisemitic. Watch the full interview on NewsNation tonight at 7p/6C. Find us on TV: https://t.co/TkQWhMl5oB pic.twitter.com/KEFBO8qa0j

De mindeddig nem volt hajlandó elismerni vagy elítélni sem Fuentes, sem Ye álláspontját, aki az elmúlt hetekben egy sor antiszemita megjegyzést tett, ami miatt (ideiglenesen) felfüggesztették a közösségi médiaplatformokról, és olyan óriáscégek szüntették meg kapcsolatukat vele, mint az Adidas.

A találkozót olyan zsidó csoportok is bírálták, mint az Amerikai Cionista Szervezet, amely éppen két nappal a Trump elnökjelöltségének bejelentése előtt tüntette ki a volt elnököt. De bírálta Trumpot korábbi izraeli nagykövete, valamint Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó, Trump másik potenciális riválisa 2024-re.

„Ez csak egy újabb példa Donald Trump szörnyű ítélőképesség-hiányára, ami a korábbi rossz ítéleteivel együtt elfogadhatatlanná teszi őt a Republikánus Párt 2024-es általános választási jelöltjeként”

– mondta Christie a The New York Timesnak.

Szombaton Trump volt külügyminisztere, Mike Pompeo, egy másik lehetséges 2024-es riválisa „rákos daganatnak” nevezte az antiszemitizmust, anélkül, hogy közvetlenül utalt volna a vacsorára vagy a volt elnökre.

Tobin: Itt az ideje, hogy a zsidók kiálljanak Trump mögül

„A volt elnök zsidógyűlölőkkel elköltött vacsorája csapás volt az antiszemitizmus elleni küzdelem számára. Egykori szövetségesei nem tudnak szépíteni ezen”.