Botrány: Lelepleződtek az izraeli vezetés letartóztatását sürgető ügyvédek

A Nemzetközi Büntetőbíróság állítólag közel áll ahhoz, hogy háborús bűncselekmények miatt vádat emeljen az izraeli miniszterelnök, védelmi miniszter és vezérkari főnök ellen.

Az ICC főügyésze, Karim Khan, állítólag közel áll ahhoz, hogy háborús bűncselekmények miatt vádat emeljen az izraeli miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke ellen – ez a lépés Netanjahu szerint „antiszemita gyűlölet-bűncselekménynek” minősülne.

A Jewish Chronicle leleplezéséből kiderül, hogy olyan ügyvédek kulcsfigurái annak a törekvésnek, hogy Benjamin Netanjahu és más izraeli vezetők ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) eljárást indítson, akik szerint az október 7-i mészárlás jogilag indokolt volt, ezért Izraelnek nincs joga az önvédelemhez.

Khaled al-Shouli az október 7-i mészárlást követő napon sugárzott televíziós interjúban azt mondta, hogy a támadás a nemzetközi jog alapján indokolt volt.

Abdelmajid Mrari, egy francia-algériai, a terrorcsoportot „ellenállási mozgalomként” emlegette. Mindkét ügyvéd kulcsembere annak a világszerte mintegy 600 jogászból álló csoportnak, amely a jelenlegi konfliktusról „bizonyítékokat” nyújtott be az ICC-hez.

A két férfi Gilles Devers francia ügyvéddel – aki 2009-ben a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmóddal kapcsolatos számos panasz közül az elsőt nyújtotta be az ICC-hez – együtt voltak láthatóak a képen, amikor november 14-én átadták a bíróságnak a bizonyítékokat tartalmazó dossziét.

Ezt követően Devers a palesztinoknak címzett nyilatkozatot tett, amelyben a következőket mondta:

„Nem volt senki, aki megvédjen benneteket, de most már van egy hadseregetek, amely megvéd benneteket a nemzetközi és nemzeti bíróságokon”.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

Ugyanezen a napon Mrari azt állította – az ENSZ Alapokmányának 51. cikkére hivatkozva -, hogy az a tény, hogy Izrael „megszálló” Gázában, azt jelenti, hogy nincs törvényes joga az önvédelemre.

Mind Mrari, mind a Franciaországban élő Al-Shouli képviselte már a Hamászt vagy annak tagjait korábbi bírósági perekben.

Tavaly Mrari nyolc palesztin politikus, köztük Ahmad Bahar, a Hamász egyik vezető tisztségviselője nevében keresetet nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, amelyben kérte, hogy az adjon ki végzést Izrael gázai „ostromának” feloldására. Bahar egy 2012-ben a televízióban közvetített prédikációjában arra kérte Allahot, hogy

„ölje meg a zsidókat és támogatóikat, az amerikaiakat és támogatóikat, anélkül, hogy egyetlenegyet is meghagyna”.

Az októberi mészárlás óta adott tévéinterjúkban Mrari többször is „az ellenállás” és „ellenállási mozgalom” néven említette a Hamászt. Februárban kétszer is vendégként szerepelt a libanoni Al Mayadeen csatornán, amely nyíltan támogatja Iránt és annak terrorista csatlósát, a Hezbollahot.

Al-Shouli kulcsszerepet játszott a Hamász nevében az Európai Unió bíróságán folytatott perben is, amely a Hamász terrorcsoportként való uniós minősítésének megszüntetésére irányult. 2014-ben látszólagos győzelmet aratott, ami megdöbbenést váltott ki Izraelben és a nemzetközi zsidó közösségben, bár a döntést három évvel később fellebbezés útján hatályon kívül helyezték.

Mikor máskor: Öt (!) európai ország készül elismerni a palesztin államot

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azt is elárulta, hogy mely országokról van szó.

Közben hosszú éveken át volt a francia Comité de Bienfaisance et de Solidarité avec la Palestine (CBSP) és annak svájci szárnyának, az Association de Secours Palestiniens (ASP) vezetője.

2003-ban az amerikai kormány mindkét szervezetet felvette a terrorista szervezetek listájára, arra hivatkozva, hogy a Hamász számára gyűjtenek pénzadományokat.

Bár a Netanjahu, Gallant és Halevi ellen készülő letartóztatási parancsokról szóló jelentéseket az Nemzetközi Büntetőbíróság nem erősítette meg, Netanjahu diplomáciai offenzívát indított, hogy megakadályozza ezt, amelyet a Biden-kormányzat és más vezető amerikai politikai személyiségek erőteljesen támogatják.

Izrael nem ismeri el az ICC joghatóságát, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy az elfogatóparancsok letartóztatásokhoz vezetnének.

Azzal azonban, hogy Netanjahut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tennék egyenlővé, akit tavaly vád alá helyeztek az Oroszország által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt, megerősítenék az Izraellel baráti országokban zajló kampányokat, amelyek fegyverembargót sürgetnek Izraellel szemben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Jogászok tették helyre az izraeli fegyverszállítások leállítását követelőket

Izrael gázai hadjárata nem sérti a nemzetközi jogot, ezért nincs szükség a tűzszünetre való felhívásokra – állítja több neves ügyvéd is.