Benjamin Netanjahu kemény üzenetet küldött a Nemzetközi Büntetőbíróságnak

Antiszemita gyűlölet bűncselekmény lenne, ha a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICC) elfogatóparancsot adna ki az ország vezetői ellen – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden egy, a közösségi médiában közzétett videóban.

„Sem Hágában, sem máshol hozott semmilyen döntés nem árthat a háború összes céljának elérését célzó eltökéltségünknek” – mondta az izraeli miniszterelnök a közösségi médiában is közzétett videóüzenetében. Netanjahu botrányosnak nevezte egy ilyen lépés lehetőségét.

Indoklása szerint a hágai bíróságot, más nemzetközi szervezetekhez hasonlóan, a zsidó nép ellen elkövetett holokauszt nyomán hozták létre,

hogy megakadályozzák a jövőbeni népirtásokat.

„A Nemzetközi Bíróság most mégis megpróbálja a vádlottak padjára ültetni Izraelt. A vádlottak padjára próbál minket ültetni, miközben a népirtó terroristák és rezsimek ellen védjük magunkat, természetesen Irán ellen, amely nyíltan a zsidó állam felszámolásáért tevékenykedik” – tette hozzá.

Ennyi: a Nemzetközi Bíróság volt elnöke szerint szó sincs „gázai népirtásról”

A médiabeszámolók lavinája és diplomaták hada mégis így értelmezte a bíróság döntését.

„Első alkalommal fognak a háború szabályai szerint, létéért küzdő demokratikus országot háborús bűnökkel vádolni”

– vélekedett Netanjahu. Leszögezte: „az izraeli hadsereg, a világ egyik legerkölcsösebb hadserege. Számos olyan intézkedést tesz a civil áldozatok megelőzésére, amelyeket egyetlen másik hadsereg sem”.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot Izraelben a magas rangú kormányzati és katonai tisztviselők ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs lehetősége.

A Gázai övezetben az ICC háborús bűnökkel foglalkozó ügyészei kihallgatták több olyan kórház személyzetét, ahol izraeli egységek harcoltak.

A hágai Nemzetközi Törvényszék akkor adhat ki elfogatóparancsot magas rangú kormányzati vagy katonai vezetők ellen, ha bizonyítékot szerez arról, hogy háborús bűnt követtek el, és ebben az esetben a bíróság tagállamai kötelesek lesznek letartóztatni és kiadni Hágának a vádlottakat, ha földjükre lépnek.

Elfogatóparancsot adhatnak ki az izraeli politikusok és IDF-parancsnokok ellen?

Izraelt egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság lépni fog a zsidó állam vezetői ellen.