Ennyi: a Nemzetközi Bíróság volt elnöke szerint szó sincs „gázai népirtásról”

A médiában megjelent hírek, amelyek szerint a Nemzetközi Bíróság (ICJ) úgy döntött, hogy Izraelt „hihetően” vádolják népirtással, nem helytállóak – erősítette meg bíróság korábbi elnöke.

A bíróság soha nem döntött úgy, hogy Dél-Afrika állítása, miszerint Izrael népirtást követett el Gázában, „hihető” – mondta Joan Donoghue, aki 2021 februárjától 2024 februárjáig volt az ICJ elnöke, a BBC-nek adott interjúban.

A médiabeszámolók lavinája és diplomaták hada mégis így értelmezte a bíróság döntését.

„Örülök, hogy lehetőségem van ezzel foglalkozni, mert a bíróság tesztje annak eldöntésére, hogy elrendel-e intézkedéseket, a hihetőség gondolatát használja. A teszt azonban a kérelmező, jelen esetben Dél-Afrika által állított jogok plauzibilitása” – mondta Donoghue a BBC HARDtalk című műsorában.

„A bíróság úgy döntött, hogy a palesztinoknak plauzibilis joguk van arra, hogy védelmet élvezzenek a népirtással szemben, és Dél-Afrikának joga van ezt az igényt a bíróságon előterjeszteni”

– mondta Donoghue.

„Ezután megvizsgálta a tényeket is. De nem döntött – és ez olyasmi, ahol kijavítom azt, amit a médiában gyakran mondanak – nem döntött úgy, hogy a népirtás állítása hihető volt”.”

„Azt hangsúlyozta a végzésben, hogy fennáll a veszélye annak, hogy helyrehozhatatlan kár éri a palesztinok népirtással szembeni védelemhez való jogát”

– folytatta.

Elfogatóparancsot adhatnak ki az izraeli politikusok és IDF-parancsnokok ellen?

Izraelt egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság lépni fog a zsidó állam vezetői ellen.

„De a gyakran megjelenő rövidítés, miszerint a népirtás esete hihető, nem az, amit a bíróság döntött.”

Donoghue megbízatása a bírói székben néhány nappal azután járt le, hogy a bíróság január 26-án meghozta első döntését.

Az ítéletet követően Izraelt széles körben népirtással vádolták, és perekben vádoltak meg más országokat azzal, hogy segítették az izraeli népirtást, vagy nem akadályozták meg a zsidó államot a népirtás elkövetésében.

Az ENSZ-bíróság március 28-án ideiglenes intézkedéseket hozott, amelyek arra kötelezték Izraelt, hogy haladéktalanul biztosítsa a Gázába irányuló humanitárius segélyek növelését és gyorsabb eljuttatását.

Azt is kimondta, hogy Izraelnek biztosítania kell, hogy az Izraeli Védelmi Erők ne sértsék meg a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezményt, többek között a humanitárius segélyek eljuttatásának megakadályozásával.

Az ENSZ legfelsőbb bírósága még nem hozott döntést Dél-Afrika eredeti keresetéről, miszerint Izrael népirtást követ el és várhatóan még hónapokig nem is teszi ezt meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szörnyeteg: feleségévé akarta tenni gázai fogvatartója az izraeli-magyar lányt

A 18 éves Noga Weiss jövő hónapban bevonul az IDF-be, azok után, hogy 50 napot raboskodott Gázában.