Teljesen elment az eszük az amerikai elitegyetemek Hamászsimogató tüntetőinek

Miközben a magukat palesztinbarátnak mondó, Izrael-ellenes diákok, akik a gázai háború ellen tiltakoznak az Egyesült Államok egyetemi kampuszain, szombaton beásták magukat, és megfogadták, hogy folytatják a tüntetést, néhány egyetem a tüntetők sátortáborainak bezárása mellett döntött, miután a tüntetők között antiszemita tevékenységről érkeztek jelentések. Az Egyesült Államok top 50 egyeteméből 34 területén indultak Hamász-barát, Izrael-ellenes tüntetések.

Miközben még zajlik a gázai terrorellenes háború, az Izrael-ellenes tüntetők Amerika-szerte azt követelik, hogy az iskolák szakítsák meg pénzügyi kapcsolataikat a zsidó állammal, és váljanak meg a konfliktust szerintük támogató vállalatoktól. Számos zsidó diák szerint a tüntetések antiszemitizmusba torkolltak, és félnek betenni a lábukat az egyetemre.

Szombaton kora reggel a rendőrség rohamfelszerelésben kiürített egy tábort a bostoni Northeastern University campusán. A massachusettsi állami rendőrség közölte, hogy mintegy 102 tüntetőt tartóztattak le, akiket birtokháborítás és rendbontás miatt fognak vád alá helyezni.

Miközben a munkások lebontották a sátrakat és összeszedték a törmeléket a táborból, több tucat ember a táborral szemben az „Engedjétek el a gyerekeket”, valamint más, a gázai háború ellenes jelszavakat skandáltak. Kifütyülték a rendőrautókat, és gúnyolódtak a tábor felett őrködő rendőrökkel.

Bonchie on Twitter: „This is the most Gen-Z thing to ever exist pic.twitter.com/uhjPApLtK0 / Twitter”

This is the most Gen-Z thing to ever exist pic.twitter.com/uhjPApLtK0

Az iskola közleményében azt írta, hogy a két nappal ezelőtt kezdődött tüntetésre „beszivárogtak olyan hivatásos szervezők”, akiknek semmi közük az iskolához, és antiszemita jelzőket használtak, többek között azt, hogy „öljétek meg a zsidókat”.

„Nem tűrhetjük ezt a fajta gyűlöletet az egyetemünkön”

– állt az X közösségi médiaplatformon közzétett közleményben.

A Huskies for a Free Palestine diákcsoport vitatta az egyetem beszámolóját, és közleményében azt állította, hogy az ellentüntetők tehetnek a sértegetésekről, és egyetlen diáktüntető sem „skandálta a gyűlöletbeszédet”.

A tüntetésen részt vevő diákok szerint egy ellentüntető megpróbált gyűlöletbeszédet szítani, de ragaszkodtak ahhoz, hogy rendezvényük békés volt, és – sok máshoz hasonlóan országszerte – arra irányult, hogy felhívják a figyelmet arra, amit ők „népirtásnak” neveztek Gázában, és arra, hogy egyetemük „bűnrészes a háborúban”.

A Pennsylvaniai Egyetem pénteken a Northeasternhez hasonlóan járt el, amikor J. Larry Jameson ideiglenes elnök felszólított  kampuszon tüntetők táborának feloszlatására, mondván, hogy az sérti az egyetem létesítményi szabályzatát, bár szombat reggel még mintegy 40 sátor maradt a helyén.

Jameson szerint egyes tüntetők „zaklató és megfélemlítő megjegyzései és cselekedetei” sértik az iskola nyílt véleménynyilvánítási irányelveit, valamint az állami és szövetségi törvényeket, egy szobor antiszemita graffitivel való megrongálása pedig „különösen elítélendő, és gyűlölet-bűncselekményként fogják kivizsgálni”.

A Columbia Egyetemen, ahol a tüntetők palesztinbarát és Izrael-ellenes megmozdulásokat szerveztek, a tábort képviselő diákok pénteken közölték, hogy patthelyzetbe kerültek az egyetem vezetésével szemben, és folytatni kívánják a tiltakozást.

Bár az egyetem többször kitűzött, majd eltolt határidőket a tábor felszámolására, az iskola péntek este e-mailt küldött a diákoknak, amelyben azt írta, hogy a rendőrség visszahívása „jelenleg” kontraproduktív lenne.

Szintén pénteken Khymani James, a tiltakozó diákok egyik vezetőjevisszavonta egy januári online videóban tett megjegyzéseit, amelyek nemrég újból figyelmet kaptak. James azt mondta a videóban, hogy

„a cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek”, és az embereknek hálásnak kellene lenniük, hogy James nem öli meg őket.

„Amit mondtam, helytelen volt” – mondta James egy nyilatkozatban. „Közösségünk minden tagja megérdemli, hogy minősítés nélkül biztonságban érezze magát”.

A magát genderfluidnak (olyan embernek, akinek nemi önmeghatározása nem állandó, hanem időben változó (fluid). Ez jelentheti azt, hogy az identitásuk több nem között mozog, vagy azt is, hogy egyszerre több nemhez tartoznak) Jamest, aki a Columbia University Apartheid Divest tagjaként a palesztinbarát, Izrael-ellenes tábor szóvivőjeként szolgált, pénteken kitiltották az egyetemről – közölte a Columbia szóvivője.

„A cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek” – mondta a Columbia vezértüntetője

A gázai szolidaritási sátortábor egyik szervezője szerint hálásak lehetnek neki, amiért nem gyilkolja le csak úgy a cionistákat.