Elon Musk ölbe tett kézzel nézi a neonácik tombolását

Virágzanak az antiszemita és gyűlölködő tartalmakat megosztó oldalak a korábban Twitter néven ismert X-en.

Egy vizsgálat szerint több száz neonáci használ ellenőrzött profilokat a gyűlölet terjesztésére az X/Twitteren.

Több mint egy évvel azután, hogy Elon Musk megvásárolta a közösségi médiaplatformot, és lehetővé tette a felhasználók számára, hogy „prémium” fiókot vásároljanak, az oldalt egyre többen használják a fasizmus népszerűsítésére.

Az NBC által vizsgált, az X által ellenőrzött jelvényt kapott fiókok közül sok horogkereszteket, a náci katonák dicséretét és a holokauszt tagadását hirdetik továbbra is az oldalon.

Az NBC vizsgálata szerint az X-en a legszélesebb körben megosztott nácibarát bejegyzések közül hét összesen 4,5 millió megtekintést gyűjtött össze egy hét alatt.

Az egyik 1,9 millió megtekintést elért poszt azt állította, hogy nem is öltek meg hatmillió zsidót a holokausztban.

A posztot több mint 5300-an osztották meg.

Az X, amely Musk átvételéig a Twitter nevet viselte, elvileg rendelkezik az erőszak dicsőítését tiltó irányelvvel, amelyet a jelek szerint csak szórványosan alkalmaznak.

Azok az ellenőrzött felhasználók, akik náci propagandát osztanak meg az oldalon, havonta mindösszesen 8 dollárt fizetnek azért, hogy mesterségesen növeljék a posztjaik elérését.

Patrick Riccards, a Life After Hate, egy Milwaukee-i székhelyű szervezet ügyvezető igazgatója, amely segít az erőszakos szélsőséges csoportokból való kilépésből, az NBC-nek azt mondta, hogy a fasizmus online népszerűsítése felpörgeti az emberek radikalizálódást.

Rendőrök vették őrizetbe a Google Izrael-ellenes dolgozóit

A Google szóvivője számolt be a rendkívüli hírről.

Tavaly olyan hirdetők, mint az IBM és a Comcast, leállították a hirdetéseiket az X-en, miután kiderült, hogy posztjaik nácibarát anyagok mellett jelentek meg.

„Az IBM zéró toleranciát tanúsít a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval szemben, és azonnal felfüggesztettünk minden hirdetést az X-en, amíg kivizsgáljuk ezt a teljesen elfogadhatatlan helyzetet” – közölte a vállalat novemberben.

Musk maga is felháborodást váltott ki tavaly, amikor azt válaszolta, hogy „Igazad van”, egy felhasználónak, aki azt állította, hogy „zsidó közösségek” a fehérek iránti gyűlöletet szítják, mondván.

Az X-en Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója akkor azt mondta: „Egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus robbanásszerűen növekszik Amerikában és világszerte, vitathatatlanul veszélyes arra használni a befolyását, hogy antiszemita elméleteket igazoljon és népszerűsítsen”.

Musk később bocsánatot kért a „buta” posztért, majd az X-et elhagyó hirdetőkre utalva kitartott amellett: „Ha valaki reklámmal vagy pénzzel akar zsarolni engem, akkor menjen a francba. Menjetek. B@sszátok meg. Világos?”

Idén januárban Musk az Európai Zsidó Kongresszus szervezésében Auschwitzba látogatott, és elismerte, hogy „őszintén naiv” volt az antiszemitizmussal kapcsolatban.

„A körökben, ahol én mozgok, szinte semmit sem látok”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hamász-propaganda terjesztése miatt indítanak vizsgálatot Elon Muskék ellen

Az Európai Unió hatalmas bírságot szabhat ki Muskékra a vizsgálat lezárultát követően.