Hamász-propaganda terjesztése miatt indítanak vizsgálatot Elon Muskék ellen

Az X-et (Twittert) október 7. óta bírálják, mert állítólag nem lép fel a félretájékoztatás és az erőszakos tartalmak ellen.

Az Európai Bizottság (EU) hivatalos vizsgálatot indított az X/Twitter ellen a Hamászhoz kapcsolódó félretájékoztatás és propaganda állítólagos terjesztése miatt.

A Bizottság bejelentette, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (Digital Services Act, DSA), azaz a közösségi médiás vállalatokra vonatkozó új törvények alapján először indítanak teljes körű vizsgálatot Elon Musk cégével szemben.

Azt fogják vizsgálni, hogy az X/Twitter megszegte-e az online szolgáltatásokra vonatkozó új uniós szabályokat. A vizsgálat lezárását követően a szabályok bármilyen megerősített megsértése esetén számos súlyos szankcióval, többek között a cég éves forgalomának akár 6%-áig terjedő bírsággal is sújthatják az X/Twittert.

A vizsgálatot követően az EU ideiglenes intézkedéseket is életbe léptethet, például a platform algoritmusainak megváltoztatását vagy az illegális tartalmak szigorúbb ellenőrzését, ha úgy véli, hogy a felhasználóknak azok komoly károkat okozhatnak.

Elon Musk és Netanjahu közösen járta be a megtámadott Kfar Azát (videó)

Egy fontos megállapodást is kötött Izrael a tech-guruval.

Az X/Twittert a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadása óta bírálják, mivel a közösségi oldalon nem sikerült kezelni a folyamatos félretájékoztatást és az erőszakos tartalmakat.

A döntés néhány héttel azután született, hogy az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton levélben kérte Muskot, hogy lépjen fel „a terrorista és erőszakos tartalmak és a gyűlöletbeszéd terjesztése” ellen az oldalon.

Breton levelet küldött a Metának, a TikToknak és az Alphabetnek is, amelyben emlékeztette őket a DSA szerinti, a káros és illegális tartalmak elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségeikre.

Az említett platformok azonnal válaszoltak Bretonnak, kiemelve a platformjaikon történő dezinformáció megállítására tett lépéseiket, Musk azonban kritizálta Bretont a dezinformációs vádak miatt.

Elon Musknál betelt a pohár: ezentúl tiltják az Izrael elpusztítását követelőket

Az X tulajdonosa szerint a „dekolonizáció” szükségszerűen népirtást jelent.