Milyen rakétával válaszolt Izrael az iráni csapásra?

Az Irán elleni péntek kora reggeli támadásban használt fegyver az izraeli fejlesztésű Rampage nevű precíziós rakéta volt.

A rakétát a támadás után készült fotók és a károk nagysága alapján azonosították. A Rampage szuperszonikus sebességgel képes repülni, így nagyon nehéz azonosítani és elfogni a légvédelmi rendszerekkel.

A jelentés szerint a rakéta 150 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó robbanófejet hordoz, és 145 kilométeres távolságot képes elérni. Emellett repülés közben képes módosítani az útvonalát, hogy pontosan eltalálja a beprogramozott célpontot.

Más szóval, a rakéta olyan helyhez kötött célpontok eltalálására szolgál, amelyek hasonló feltételeknek felelnek meg, mint amilyenek az iráni Iszfahán katonai célpontjait ért támadás során.

Külföldi jelentések szerint izraeli F-35-ös harci gépek nagy távolságból lőttek ki a precíziós rakétákat az iszfaháni katonai bázison lévő S-300-as ütegek felé.

A The New York Times iráni tisztviselőket idézett, akik szerint az Irán elleni csapásban harci repülőgépek és drónok is részt vettek,

amelyeket Iránon belülről indítottak.

Hozzátették, hogy a radarrendszerek nem észlelték az iráni légtérbe belépő azonosítatlan repülőgépeket, de egy különálló, kisebb drónokból álló csoportot lelőttek Tabriz térségében, mintegy 500 mérföldre északra Iszfahántól.

A Times megjegyezte, hogy nem világos, honnan lőtték ki a rakétákat, vagy hogy milyen típusú rakétákat használtak a csapás során. Azt sem tudni, hogy hol értek földet, vagy hogy elfogtak-e egyet is.

Válaszcsapás: Izraelben kiakadtak a Pentagon szivárogtatása miatt

Izrael stratégiai okokból nem vállalja a felelősséget a támadásért, ezért értetlenül állnak az amerikaiak döntése előtt.