Válaszcsapás: Izraelben kiakadtak a Pentagon szivárogtatása miatt

„Szemet szemért, fogat fogért. Izrael ott vágott vissza, ahol megtámadták” – nyilatkozták izraeli biztonsági és kormányzati források a Jerusalem Postnak a pénteken hajnali Irán elleni támadás után.

A lapnak nyilatkozó források elmondták, hogy hivatalosan Izrael stratégiai okokból nem fogja vállalni a felelősséget ezért a támadásért. A források szerint az irániak azt állítják, hogy „egy gyárban történt robbanás” volt, mert el akarják kerülni az eszkalációt.

Izraeli források a Postnak azt mondták, hogy nem világos, hogy a Pentagon miért hozta nyilvánosságra az amerikai médiának, hogy Izrael is érintett volt, amikor hallgathattak volna,

így megőrizhették volna Irán „méltóságát”, és elkerülhették volna, hogy a helyzet eszkalálódjon.

A támadást megelőzően a tel-avivi Kirja bázison Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a teljes biztonsági és diplomáciai vezetés 24 órán keresztül jelen volt, és egyeztetett a regionális partnerekkel Jordániában, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában.

Elérkezett a pillanat: Izrael megtorló csapást mért Iránra

Egy magas rangú amerikai tisztviselő is megerősítette a támadást, kijelentve, hogy „nem lepődtünk meg”.

Az elmúlt órákban a térség országai azt az üzenetet közvetítették Izraelnek, hogy ha Irán támad, ők itt vannak, hogy segítsenek a zsidó államnak.

Az iráni kormánypárti média péntek reggel bagatellizálta az Iránon belüli légicsapásokról szóló jelentéseket. Mindazonáltal az iráni média beszámolói országszerte aggodalomról árulkodtak az állítólagos légicsapások miatt.

Az ABC News reggeli jelentései azt állították, hogy Izrael csapásokat hajtott végre Iránban. Ez öt nappal azután történt, hogy Irán 350 drónt és rakétát indított Izrael ellen, és két héttel azután, hogy Irán Izraelt vádolta meg egy damaszkuszi csapással.

A csapás célpontja egy iráni objektum volt péntek kora reggel – erősítette meg két izraeli védelmi tisztviselő a The New York Timesnak. Robbanásokról számoltak be Iszfahánból.

Robert C. Castel: A stratégia mint a kikényszerített hibák művészete

Izrael bebizonyította, hogy védelemben képes döntően legyőzni Iránt. Az elkövetkező napok millió dolláros kérdése, hogy támadásban is képes-e hasonló eredményt elérni.