A Palesztin Hatóság az amerikai kapcsolatok „átgondolásával” fenyegetőzik

A Palesztin Hatóság elnöke bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság „átgondolja” az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, miután Washington megvétózta a Palesztin Hatóság teljes jogú ENSZ-tagságra irányuló kérelmét.


Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szombaton kijelentette, hogy az általa vezetett szervezet „át fogja gondolni” az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, miután Washington megvétózta a Hatóság teljes jogú ENSZ-tagságra vonatkozó ajánlatát – jelentette az Ahram Online.

„A palesztin vezetés újra fogja gondolni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, mégpedig oly módon, amely biztosítja népünk, ügyünk és jogaink érdekeinek védelmét”

– idézték Abbászt, aki a WAFA hivatalos palesztin hírügynökségnek nyilatkozott.

A csütörtöki határozat mellett 12 ország szavazott: Szlovénia, Sierra Leone, Oroszország, Dél-Korea, Mozambik, Málta, Japán, Guyana, Franciaország, Ecuador, Kína és Algéria.

Két ország – Nagy-Britannia és Svájc – tartózkodott.

A szavazás után Abbász „igazságtalannak, etikátlannak és indokolatlannak” ítélte az amerikai vétót, és közleményében úgy fogalmazott, hogy az „a nemzetközi közösség akaratát kérdőjelezte meg, amely határozottan támogatja Palesztina teljes jogú tagságát”.

A Palesztin Hatóság ENSZ-megbízottja, Rijád Manszúr a szavazás után úgy nyilatkozott:

„Az a tény, hogy ez a határozat nem ment át, nem fogja megtörni az akaratunkat, és nem fogja legyőzni az eltökéltségünket. Nem fogunk leállni az erőfeszítéseinkben”.

Az Egyesült Államok már a szavazás előtt bejelentette, hogy ellenzi az intézkedést, és élni fog vétójogával ellene.

A kérelmet vizsgáló Biztonsági Tanács bizottsága kedden közölte, hogy „nem tudott egyhangú ajánlást tenni” arról, hogy a Palesztin Hatóság megfelel-e a kritériumoknak. A Palesztin Hatóság ennek ellenére továbblépett a csütörtöki szavazással.

Érdemes tudni, hogy a Palesztin Hatóság kérelme számos ok miatt is rendhagyó. Olyan szervezetet ugyanis eddig még nem vettek fel az ENSZ teljes jogú tagjai közé, amelynek nincs hivatalos országa, nincsenek megállapított határai és amelynek képviseleti jogát többen megkérdőjelezik.

Amikor a hazugságot avatják világrenddé

Talán sose volt még aktuálisabb Franz Kafka A per című regényében megfogalmazott meglátása, mint ezen a héten. Vélemény.