Alkut kötött Bibi és Biden: Rafahért cserébe elmaradhat az Irán elleni csapás?

Meg nem nevezett egyiptomi tisztségviselők szerdán azt nyilatkozták a katari Al-Araby Al-Jadeed hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok beleegyezett egy izraeli hadművelet támogatásába a Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban, cserébe azért, hogy Jeruzsálem lemondjon egy nagyobb Irán elleni csapásról.

Az izraeli KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerdán arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnök nyomására visszalépett az iráni nagyszabású drón- és rakétatámadásra adott, előre jóváhagyott katonai válaszlépéstől.

Biden állítólag egy szombati telefonbeszélgetés során közölte Netanjahuval, hogy Washington nem vesz részt egy izraeli megtorló támadásban, és nem is támogatja azt.

Kedden Netanjahu megismételte, hogy a Hamász rafahi zászlóaljait le fogják győzni, annak ellenére, hogy az izraeli szárazföldi erők nagy részét nemrég kivonták a Gázai övezetből, és csak egy zászlóalj maradt az övezetben.

„Azok után, amit [a Hamász] tett [október 7-én], nem fog még egyszer ilyet tenni. És nem is fog létezni”

– mondta a miniszterelnök.

Biden a múlt hónapban közölte Netanjahuval, hogy nem támogatna egy nagyobb katonai offenzívát a Hamász ellen Rafahban. Ehelyett a Fehér Ház egy korlátozott műveletet támogat, amely a Hamász vezetők és a gázai-egyiptomi határ biztosítására irányulna.

Az amerikai elnök állítólag fontolóra vette azt is, hogy feltételhez köti az Izraelnek nyújtott katonai támogatást, ha Jeruzsálem továbblép a Hamász utolsó erődjének, Rafahnak a bevételében.

Miután az IDF április 7-én szinte az összes szárazföldi erejét kivonta a Gázai övezetből, a hadsereg a háború új szakaszába lépett, amelynek keretében a múlt héten az erők bevonultak a Gázai övezet keleti részén fekvő Shejaiya városrészbe, valamint az övezet középső részén fekvő Nuseiratba.

Izrael nyugati szövetségesei nem támogatják az Irán elleni válaszcsapást

„Arra ösztönözzük az izraeli döntéshozókat, hogy a szívük mellett az eszükre is hallgassanak, és ne csak kemények, hanem okosak is legyenek”.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter elmondta, hogy a csapatkivonásról szóló döntés a közelgő rafahi offenzívára való felkészülés jegyében született, ahol a Hamász utolsó zászlóaljai összpontosulnak, és ahol a felső vezetés és a fennmaradt túszok feltételezhetően tartózkodnak.

Gallant hétfő este tájékoztatót tartott, hogy megvitassa „a rafahi hadműveletek előkészítéseként meghozandó intézkedéssorozatot, különös tekintettel a civilek evakuálására és a gázai élelmiszer- és orvosi felszerelések szállításával kapcsolatos tevékenységek kiterjesztésére” – közölte hivatala.

Szerdán Gallant a dél-szamáriai Binyamin térségében tett látogatása során fogadkozott, hogy harcolni fog Irán folyamatos kísérletei ellen, amelyek a zsidó államban az erőszak szítására irányulnak.

„Teheránban kezdődik, eléri Bejrútot, Damaszkuszt, Júdeát és Szamáriát és Gázát. Irán gonosz keze mindenhol látható”

– mondta a védelmi miniszter, és megfogadta, hogy „levágják ezeket a kegyetlen kezeket, bárhol is vannak”.

Robert C. Castel: A stratégia mint a kikényszerített hibák művészete

Izrael bebizonyította, hogy védelemben képes döntően legyőzni Iránt. Az elkövetkező napok millió dolláros kérdése, hogy támadásban is képes-e hasonló eredményt elérni.