Nem az a kérdés, hogy lesz-e válasz, hanem hogy mi lesz az és mikor

Több mint háromórás tanácskozás után vasárnap délután az öttagú izraeli háborús kabinet nem jutott döntésre arról, hogy az ország hogyan válaszoljon Irán szombat esti masszív rakéta- és dróntámadására. Abban azonban egyetértés volt, hogy nem maradhat válasz nélkül Irán példátlan agressziója.

Tekintettel több olyan értesülésre, miszerint az Egyesült Államok óvatosságra int, és hogy maga Joe Biden amerikai elnök sürgette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy „gondolkodjon óvatosan és stratégiailag”, a háborús kabinet felfüggesztette a tanácskozást, de várhatóan rövid időn belül újra összeül – írja a Times of Israel.

Az Izrael Hayom napilap ugyanakkor egy izraeli tisztségviselőt idézve kijelentette, hogy „lesz válaszlépés”, az NBC amerikai csatorna pedig a miniszterelnöki hivatal egyik hivatalos forrását idézte, aki szerint bár döntés még nem született („az IDF-nek be kell mutatnia a lehetőségeket”), de „az világos, hogy Izrael válaszolni fog”.

A Reuters által idézett izraeli tisztségviselők szerint a háborús kabinet támogatja az Irán elleni megtorlást, de megosztott a válaszlépés időzítését és mértékét illetően.

A háborús kabinet megbeszélései kevesebb mint 24 órával azután kezdődtek, hogy Irán példátlan támadást indított Izrael ellen, amelynek során

szombat este mintegy 350 ballisztikus rakétát, cirkálórakétát és drónt lőtt ki Izraelre, amelyek 99%-át sikeresen elfogták, közölte az IDF.

Több izraeli médiajelentés szerint a masszív támadás időpontjában, még szombat este, a háborús kabinet minisztere, Benny Ganz és Nemzeti Egység párti kollégája, Gadi Eisenkot, aki megfigyelőként vett részt a háborús kabinetben, (ugyanakkor mindketten volt vezérkari főnökök, tehát igen nagy tapasztalattal rendelkező katonai vezetők)

mindketten azt javasolták, hogy csapjanak vissza Iránra, amíg az iráni támadás még folyamatban volt.

Ezt a javaslatot határozottan ellenezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Gallant védelmi miniszter, Herzi Halevi, az IDF főnöke és mások,  részben az egyidejű akció vállalásának feszültsége miatt, amikor az izraeli légierő az Iránból érkező rakéták és drónok elfogására összpontosít.

Irán beszól Amerikának és figyelmeztet, hogy a következő csapás nagyobb lesz

„Válaszunk sokkal nagyobb lesz, mint a ma esti katonai akció, ha Izrael megtorlást hajt végre Irán ellen.”

A Miniszterelnöki Hivatal cáfolta a jelentést, mondván, hogy „az ellenkezője igaz”, bár a hírt közlő 12-es hírcsatorna jelezte, hogy kitart a történet mellett, mondván, hogy azt négy forrás is megerősítette.

Később, amikor kiderült az izraeli légvédelmi rendszerek sikere, és egyértelművé vált, hogy az iráni támadás kevés kárt okozott, és miután Biden beszélt Netanjahuval, az azonnali izraeli válaszlépés gondolatát félretették – jelentette a 12. és a 13. csatorna is.

Egy külön, forrás nélküli jelentésben a 12-es csatorna azt állította, hogy

az USA nem próbált megvétózni semmilyen izraeli választ, de azt mondta Izraelnek, hogy előre tudnia kell és koordinálnia kell minden ilyen reakciót.

Az USA nyilvánosan világossá tette, hogy nem vesz részt semmilyen izraeli válaszlépésben.

A 12-es csatorna azt állította továbbá, hogy Izrael megpróbálja kideríteni, hogy a visszafogottságért cserébe nem tud-e valamiféle „stratégiai paktumot” kötni az USA-val Iránnal szemben, anélkül, hogy kötelezettségeket kellene vállalnia például a palesztin kérdésben.

Korábban vasárnap Izrael Katz külügyminiszter beszélt David Cameron brit külügyminiszterrel és Stéphane Séjourné francia külügyminiszterrel, és megköszönte nekik a támogatásukat és segítségüket az Izrael elleni tegnap esti iráni támadás meghiúsításában.

„Mindazonáltal hangsúlyoztam: Izrael, mint minden más ország, elkötelezett polgárai védelmében”

– írta Katz az X-en közzétett bejegyzésében.

„Itt az ideje, hogy meggyengítsék az iráni rezsimet, betiltsák a Forradalmi Gárdát mint terrorszervezetet, és bénító szankciókat szabjanak ki az iráni rakétaprojektre. Iránnak meg kell fizetnie az árát”

– tette hozzá.

A külügyminisztérium pedig a nap folyamán korábban hivatalos közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez Irán masszív légitámadása után, és azt mondta, hogy „Iránnak meg kell fizetnie az agressziójának az árát”.

Jeruzsálem szerint az „első ár” az Iszlám Forradalmi Gárda – az Irán legfőbb vezetőjének, Ali Khamenei ajatollahnak alárendelt hatalmas félkatonai erő, amely a szombat esti támadást is végrehajtotta – terrorszervezetként való azonnali elismerése, valamint az Irán elleni új szankciók, különösen a Teherán ballisztikus rakétaprogramját célzó szankciók újbóli bevezetése.

„A támadás ismét bizonyítja, amit Izrael évek óta hangoztat: Irán áll a térségben elkövetett terrortámadások mögött, és egyben a legnagyobb fenyegetést jelenti a regionális stabilitásra és a világrendre nézve”.”

A külügyminisztérium megjegyezte, hogy az Irán által támogatott iraki milíciák, a jemeni hútik és a libanoni Hezbollah mind „kiegészítették” az iráni támadást saját, Izrael elleni légitámadásaikkal.

„Mint minden más országnak, Izraelnek is joga van megvédeni magát Irán masszív támadásával szemben. Izrael sikeresen megvédte magát Irán agressziójával szemben, és ezt fogja tenni a jövőben is”

– közölte a külügyminisztérium.

Áll-e még a Carter-doktrína? Ez itt a kérdés

Per pillanat a szunnita arab világnak és a Közel-Keletnek nagyobb szüksége van egy erős Izraelre, mint valaha.