Irán beszól Amerikának és figyelmeztet, hogy a következő csapás nagyobb lesz

Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne válaszoljon az Izrael elleni támadására, mivel a két ellenség közötti konfrontáció átterjedhet a térségre. A zsidó állam sikeresen átvészelte az első közvetlen teheráni drón- és rakétatámadást.

„Válaszunk sokkal nagyobb lesz, mint a ma esti katonai akció, ha Izrael megtorlást hajt végre Irán ellen” – mondta az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy az állami televíziónak, hozzátéve, hogy Teherán figyelmeztette Washingtont, hogy az izraeli megtorlás bármilyen támogatása amerikai támaszpontok célba vételét eredményezi.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami szintén figyelmeztetett, hogy Teherán megtorol minden olyan izraeli támadást, amely az érdekeltségei, tisztviselői vagy állampolgárai ellen irányul.

„Mostantól kezdve, ha a cionista rezsim bármely ponton megtámadja érdekeinket, eszközeinket, személyeket és állampolgárainkat, az Iráni Iszlám Köztársaságon belülről fog ellentámadással szembesülni”

– fenyegetett Szalami.

Irán New York-i ENSZ-képviselete vasárnap kora reggel az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy

„ez egy konfliktus Irán és az izraeli rezsim között, amelytől az Egyesült Államoknak távol kell maradnia!”

Az iráni külügyminisztérium vasárnap beidézte az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy megkérdőjelezze az általa „felelőtlennek” nevezett álláspontjukat Teherán Izraelre mért megtorló csapásaival kapcsolatban – jelentette a félhivatalos iráni Munkapárt hírügynökség.

Az iráni külügyminisztérium Nyugat-Európáért felelős igazgatója „kettős mércével” vádolta a három országot.

„Irán katonai akciója a cionista rezsim támaszpontjai ellen jól illeszkedik az ENSZ Alapokmányának 51. cikkében rögzített jogos védelemhez való jog kereteibe, és válasz egy sor bűncselekményre, köztük a szíriai nagykövetségi létesítmény elleni legutóbbi támadásra”

– tette hozzá az iráni tisztviselő.

Mindhárom ország nyilatkozatban ítélte el Irán Izrael elleni támadását, amely Teherán szerint közvetlen válasz volt az április 1-jén Damaszkuszban végrehajtott izraeli csapásra, amelyben hét katonatiszt vesztette életét.

A vasárnapi támadásban szereplő drónok és rakéták többségét az Egyesült Államok, Jordánia, Nagy-Britannia és Izrael fegyveres erőinek koalíciója lőtte le az égből.

A támadás fordulópontot jelentett Irán Izrael elleni háborújában, amelyet eddig elsősorban a proxy csoportjai, például a Hamász, a Hezbollah és a hútik vezettek.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy „a lehető leghatározottabban” elítéli az iráni támadást, miközben kifejtette, hogy az amerikai hadsereg segített Izraelnek az iráni drónok és rakéták lekapcsolásában — írja a The Jerusalem Post.

Utcákon ünnepelték az irániak az Izrael elleni támadást

Irán azonban nem egységes. A rezsim támogatói „Halál Izraelre”, „Halál Amerikára” jelmondatokat hangoztatnak, az ellenzék prominens személyiségei elítélik a támadást.