Utcákon ünnepelték az irániak az Izrael elleni támadást

Irániak ezrei vonultak vasárnap kora reggel az iráni utcákra, hogy támogatásukról biztosítsák a főellenség Izrael elleni példátlan drón- és rakétatámadást — jelenti Times of Israel.

„Halál Izraelre” és „Halál Amerikára” skandálták a kormánypárti tüntetők a teheráni Palesztina téren, nem sokkal azután, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda bejelentette a Becsületes ígéret hadművelet megindítását.

A téren, ahol napok óta egy hatalmas transzparens lógott, amely héberül szólította fel az izraelieket, hogy „keressenek menedéket”, egy „a következő pofon még hevesebb” feliratú falfestményt avattak fel.

Vasárnap a tüntetők iráni és palesztin nemzeti zászlókat lengettek az „Isten győzelme közel van” feliratú transzparensek mellett.

Irán támadása megtorlás volt egy április 1-jei csapásért, amely a földdel tette egyenlővé Irán damaszkuszi nagykövetségének ötemeletes konzuli melléképületét, és megölte az Iráni Forradalmi Gárda hét tagját, köztük két tábornokot.

Teherán akkor megesküdött, hogy megbosszulja a csapást, amelyért széles körben Izraelt okolták.

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah ígéretet tett arra, hogy a „gonosz [izraeli] rezsim megbűnhődik”.

Az iráni média „összetettnek” minősítette az Izrael elleni támadást, mivel iráni szövetségesek is érintett benne Jemen, Libanon és Irak.

„Ez a támadás nem csak Iránból érkezett, és ezt a rezsimet [Izraelt] négy irányból büntetik” – közölte a Tasnim hírügynökség.

A teheráni brit nagykövetség előtt tüntetők nagy tömege gyűlt össze.

A megtorló támadás támogatói Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban is demonstráltak, ahol Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot, a damaszkuszi csapásban megölt tábornokok egyikét temették el.

A tüntetők a déli Kerman városában az Forradalmi Gárda Kudsz-erőinek prominens parancsnokának, Kasszem Szolejmáni sírjánál is összegyűltek, akit egy 2020-as bagdadi amerikai dróncsapás során öltek meg.

Teherán korábban arra szólította fel Washingtont, hogy maradjon ki az Izraellel való konfliktusából, de az iráni remények szertefoszlottak, miután a Pentagon egyik tisztviselője megerősítette, hogy az amerikai erők Izraelbe tartó drónokat lőttek le.

Irán azt állította, hogy „önvédelemből” cselekedett, miután célba vették damaszkuszi diplomáciai képviseletét.

Azt mondta, reméli, hogy akciója nem vezet további eszkalációhoz, és „az ügyet lezártnak lehet tekinteni”.

Ultrahang különkiadás: Amit Irán Izrael elleni agressziójáról eddig tudni kell

Az Ultrahang rendkívüli adásában Robert C. Castel és Megyeri Jonatán segítettek az események értékelésében.