„Ez hadüzenet” – az izraeli elnök is megszólalt az iráni támadásról

Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap a zsidó állam elleni „hadüzenetnek” nevezte Irán szombati nagyszabású drón- és rakétatámadását, hozzátéve, hogy Jeruzsálem mérlegeli, hogyan válaszoljon.

„A kulcskérdés az, hogy a szabad világ megértse, hogy Teheránban a gonosz birodalma van, amelynek megbízottjai vannak az egész térségben, és terrorsejtjei szerte a világon. Itt az ideje, hogy a világ szembenézzen Teherán gonosz birodalmával, és világossá tegye az iráni rezsim számára, hogy ez nem mehet tovább, ez elfogadhatatlan” – mondta Herzog a Sky Newsnak adott interjújában.

„Mindannyiunknak meg kell kérdeznünk, hogy mit tennénk, ha ilyen agresszív módon támadtak volna ránk, mint ahogy tegnap este a Közel-Kelet négy sarkából Izraelre; ballisztikus rakétákat, drónokat, majd cirkálórakétákat lőttek ránk.

Ez olyan, mint egy igazi háború. Ez egy hadüzenet.

„Most, mivel visszafogottak vagyunk, és mivel ismerjük a következményeket, és mivel tanácskozunk partnereinkkel, minden lehetőséget mérlegelünk, és teljesen biztos vagyok benne, hogy megtesszük a szükséges lépéseket népünk védelmére.

Nem vagyunk háborúpártiak”

– tette hozzá az elnök.

„Az első számú kérdés a Gázában lévő izraeli túszok szabadon bocsátása, akiket megkínoznak és megerőszakolnak, akik rettenetesen szenvednek. Azt akarjuk, hogy minél hamarabb visszatérjenek. Az egész világ vezetése ezt követeli. De a Hamász újra és újra hajthatatlanul elutasítja ezt – ez a valós helyzet. Ötször egymás után felajánlottunk új [tűzszüneti] javaslatokat, és ők elutasították.

„A világnak fel kell ismernie, hogy valójában nem akarnak egyezségre lépni, és ezért meg kell tennünk a szükséges lépéseket, hogy a túszokat hazahozzuk”

– zárta Herzog.

Naftali Bennett: Fájdalmas árat kell fizetniük!

A volt izraeli miniszterelnök szerint az még nem nevezhető győzelemnek, hogy egy támadást sikerült hatástalanítani.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e válasz, hanem hogy mi lesz az és mikor

Ez alkalommal nem az amerikai elnök mondta ezt, hanem az izraeli vezetés.