Megtörtént a bejelentés: egytonnás bombákat és F-35-ös vadászgépeket kap Izrael

A Biden-kormányzat a közelmúltban engedélyezte, hogy több milliárd dollár értékben bombákat és vadászgépeket adjanak Izraelnek – jelentette pénteken a The Washington Post.

A Pentagon és a külügyminisztérium tisztviselői szerint a fegyvercsomag több mint 1800 darab MK84-es egytonnás bombát és 500 darab MK82-es 250 kilós bombát tartalmaz.

Az amerikai külügyminisztérium 25 darab F-35A típusú vadászrepülőgép és hajtómű átadását is engedélyezte Izraelnek, nagyjából 2,5 milliárd dollár értékben – közölték az amerikai tisztviselők.

Mind a bombák, mind a vadászgépek és hajtóművek szállítását a Kongresszus már évekkel ezelőtt jóváhagyta, de eddig még nem teljesítették.

Charles Q. Brown tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Defense Writers Groupnak azt nyilatkozta, hogy Izrael „nem kapott meg mindent, amit kért”.

„Ennek egy része azért van, mert olyan dolgokat kértek, amelyeket vagy nincs kapacitásunk biztosítani, vagy nem vagyunk hajlandóak biztosítani”

– mondta Brown.

A Pentagon később pontosította a tábornok megjegyzéseit, „kiemelve a kérdés érzékenységét”.

Kezdődik az evakuálás: Kínából rendelt sátorvárost épít Izrael a gázaiaknak

A zsidó állam a nemzetközi nyomás ellenére is megkezdte a terroristák utolsó fellegvárának elszigetelését.

„Értékeljük a saját készenlétünkre gyakorolt esetleges hatásokat, hogy meghatározzuk, képesek vagyunk-e a kért segítséget nyújtani” – mondta Jereal Dorsey haditengerészeti százados, a tábornok szóvivője.

„Nincs változás az amerikai politikában. Az Egyesült Államok továbbra is biztonsági segítséget nyújt szövetségesünknek, Izraelnek, miközben a Hamásszal szemben védekezik”

– tette hozzá.

A Fehér Ház egyik tisztviselője a Postnak megismételte: „Továbbra is támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát. A támogatás feltételhez kötése nem a politikánk”.

Néhány demokrata törvényhozó azonban felszólított az Izraelnek nyújtott segélyek feltételekhez kötésére, sőt megszakítására, ha az nem nyújt humanitárius segítséget a gázaiaknak, vagy megsérti a nemzetközi jogot.

Izrael szerint azonban a segélyeket beengedi, a probléma pedig az ENSZ-hez kapcsolódó és más szervezetek bürokratikus hozzá nem értése jelenti a határ gázai oldalán.

Tisztelt Cameron úr! Menjen a fenébe!

Nagy-Britannia külügyminisztere felháborító ultimátumot küldött Izraelnek. Vélemény.

Amerikai szakértő: Izrael új mércét állított fel a városi hadviselésben

John Spencer szerint az IDF több óvintézkedést tett a civil áldozatok megelőzésére, mint bármelyik hadsereg a történelem során.