Kezdődik az evakuálás: Kínából rendelt sátorvárost épít Izrael a gázaiaknak

A zsidó állam annak ellenére is megkezdte Rafah elszigetelését, hogy a nemzetközi ellenállás egyre erősödik a Hamász utolsó fellegvárában végrehajtandó szárazföldi művelettel szemben, amely Jeruzsálem szerint szükséges a terrorszervezet legyőzéséhez.

Az Izraeli Védelmi Erők megkezdték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah elszigetelését, és lépéseket tettek a város civil lakosságának evakuálására – jelentette szerdán az izraeli 12-es csatorna.

Izrael szerint a Hamász utolsó négy zászlóalja, mintegy 3000 főnyi terroristával rejtőzködik a városban.

Rafahban jóval több mint egymillió gázai civil is tartózkodik, ezért a hadművelet előkészületeinek részeként Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte, hogy Kínából vásároljanak 40 ezer sátrat az evakuáltak számára.

„Az övezetben egyértelmű helyeket fognak kijelölni, ahol a sátrakat elhelyezik, és ahol a menekültek tartózkodhatnak”

– áll a cikkben.

Izraeli túsz édesanyja a Neokohnnak: A világ nem hallja a hangunkat!

Exkluzív interjú egy, a Hámász palesztin terrorszervezet által fogva tartott túsz édesanyjával.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a 12-es csatornának adott szerdai interjújában hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a Rafahban tartózkodó nem harcoló személyeket.

„Egyszerűen nem támogathatunk egy olyan jelentős szárazföldi támadást Rafahban, amely nem tartalmaz egy megvalósítható és ellenőrizhető tervet, amely biztosítaná az ott menedéket talált 1,5 millió gázai biztonságát” – mondta Kirby.

„Elismerjük, hogy szükség van a Hamász elleni fellépésre, természetesen elismerjük, hogy Izraelnek joga van ehhez. A Hamász még mindig valós fenyegetést jelent, és tudjuk, hogy Rafahban vannak Hamász-terroristák.

Teljes mértékben megértjük, hogy szükség van erre, de nem hisszük, hogy a Rafahba való behatolás jó ötlet.”

A Fehér Ház ezért egy nagyszabású szárazföldi művelet helyett egy korlátozott, a főbb terrorista vezetők ellen irányuló műveletet és a gázai-egyiptomi határ biztosítását támogatja csupán.

Robert C. Castel: A rafahi miért is ne?

Dél-Gázában sokan vannak. Ez kétségtelen. De arról nincs szó, hogy ne lett volna hasonlóan sűrűn lakott terület a világon korábban, melyben komoly harcok dúltak.