A Hamász túszai voltak Gázában, most összeházasodtak

Négy hónappal azután, hogy kiszabadultak a Hamász fogságából, Nutthawaree Munkan és Boonthom Pankhong – két thaiföldi állampolgár, akik a gázai határ közelében dolgoztak Izraelben – Thaiföldön egy zártkörű szertartás keretében összeházasodtak.

Nutthawaree és Boonthom a dél-izraeli Moshav Yeshában dolgozott a mezőgazdaságban. Külön-külön rabolták el őket Gázába, de 50 nap fogság után együtt tértek vissza szülőhazájukba a Hamász által szabadon engedett több mint 20 thaiföldi állampolgárból álló csoport részeként. Miután visszatértek Thaiföldre, és az ország északkeleti részén fekvő Khon Kaen tartományban telepedtek le.

Néhány nappal ezelőtt a két fiatal thaiföldi munkás összeházasodott.

„Egy kis szertartás volt, amelyen csak a szüleink és a közeli rokonok vettek részt” – mondta az újdonsült feleség, aki elmagyarázta, hogy ő és férje már azelőtt tudták, hogy összeházasodnak, mielőtt elfogták volna őket.

Elmondásuk szerint szándékukban áll visszatérni Izraelbe dolgozni.

„Közösen döntöttük el, hogy ezt fogjuk tenni, hogy legyen miből jó iskolába járatni a gyerekeinket, és hogy legyen miből félretenni pénzt arra, amikor felnőnek. Néztem a híreket Izraelből, és láttam, hogy rakéták hullottak északon, de ez nem változtatta meg a döntésünket. Azonban nem fogunk visszatérni a gázai határ közelébe. Egy biztonságosabb helyet fogunk keresni.”

Hatalmas respekt: az izraeli túszokért sakkozott Polgár Judit és Polgár Zsófia

Magyar sakklegendák részvételével tartottak különleges sakkversenyt a berlini parlamentben.

A Ynetnek nyilatkozó házaspár aggódik a Gázában lévő izraeli túszok miatt.

„Őszintén mondhatom, hogy nagyon aggódunk a foglyok miatt, mind a thaiföldiek, mind az izraeliek miatt”

– mondta Nutthawaree, aki az egyetlen nő volt a fogságba esett thaiföldiek között. „Nagyon szeretnénk, hogy hamarosan visszatérjenek”.

Nutthawaree a fogságban töltött időről azt mondta, hogy „olyan volt, mintha meghaltam volna”.

„Még mindig minden nap eszembe jutnak azok a rossz dolgok, amelyek a fogságban történtek velem. Csoda volt, hogy elhagyhattam Gázát. A jelenlegi helyzet kegyetlen és egyszerűen szörnyű” – mondta. „Mindkettőnk számára a fogság olyan volt, mintha az életünk véget ért lett volna, pedig már régóta szabadok vagyunk.

Nehéz megértenem, hogy a megmaradt túszok hogyan fogják túlélni. Nem tudok nem gondolni rájuk.”

Megtörtént a bejelentés: vendégmunkások tízezrei érkeznek Izraelbe

Indiai, Srí Lanka-i és üzbég építőmunkások érkeznek a zsidó államba.