Nem lepődtünk meg: Kanada is leállítja az Izraelnek történő fegyvereladásokat

Kanada azt tervezi, hogy leállítja az Izraelnek történő fegyvereladásokat – közölte Melanie Joly külügyminiszter a Toronto Star című napilappal, miután a kanadai parlament elfogadott egy nem kötelező érvényű indítványt, amely erre szólította fel a kormányt.

A külügyminiszter kijelentését kedden megerősítette a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Robert Oliphant is.

„Továbbra is kiállunk a tűzszünet mellett, továbbra sem adunk el fegyvereket, ahogy ígértük, és továbbra is gondoskodunk arról, hogy a túszokat hazahozzuk” – mondta Oliphant az ottawai parlamentben.

Kanada a múlt héten közölte, hogy január óta szünetelteti a katonai export egy részét Izraelbe, most pedig minden ilyen jellegű eladást leállít.

A hírre reagálva Izrael külügyminisztere, Jiszráel Katz azzal vádolta Kanadát, hogy ezzel aláássa Izrael önvédelemhez való jogát.

„Sajnálatos, hogy a kanadai kormány olyan lépést tesz, amely aláássa Izrael önvédelemhez való jogát a Hamász gyilkosai ellen, akik szörnyű bűnöket követtek el az emberiség és ártatlan izraeli állampolgárok, köztük idősek, nők és gyermekek ellen” – mondta.

„A történelem keményen fogja megítélni a kanadai kormány mostani lépését”

– jelentette ki Katz. „Izrael addig fog harcolni, amíg a Hamász el nem pusztul, és az összes elrabolt személyt haza nem hozzuk”.

Katz ugyanakkor a hadsereg rádiójának elmondta, hogy a múlt héten beszélt kanadai kollégájával a kérdésről, amikor Izraelben járt. A külügyminiszter szerint a döntés ellenére Kanada továbbra is Izrael erős barátja marad, és hogy nem tervezi a kanadai nagykövet behívását.

Netanjahu elküldte melegebb éghajlatra a kanadai miniszterelnököt

Az izraeli miniszterelnök helyretette a zsidó államot kritizáló Justin Trudeau-t.

Jair Lapid ellenzéki vezető az X-en azt írta, hogy „Kanada döntése, hogy felfüggeszti a fegyverszállításokat Izraelbe, helytelen, káros és veszélyes. Izrael háborút folytat egy szélsőséges és kegyetlen terrorszervezet ellen, és a kanadaiak egyszerűen nem értik, mi történik itt”.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, miközben kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett, egyre kritikusabb álláspontot képvisel az IDF katonai hadjáratával kapcsolatban.

Kanada az első jelentős nyugati szövetséges, amely ilyen egyértelműen bejelentette, hogy leállítja az Izraelnek történő fegyvereladásait. A lépés arról tanúskodik, hogy a nyugati országokban egyre nagyobb belföldi nyomás alatt állnak a kormányok, valószínűleg többen követni fogják Kanada példáját.

Ezt egy izraeli politikai forrás is megerősítette a JPostnak, aki attól tart, hogy Kanada döntése dominóhatást okozhat, és más országok is csatlakozhatnak.

Az ENSZ „szakértői” februárban felhívást intéztek a tagállamokhoz, hogy hagyjanak fel az Izraelnek történő fegyvereladással, figyelmeztetve, hogy ezzel a nemzetközi jog megsértését kockáztatják.

Az Egyesült Államok, amely a legnagyobb fegyverexportőrnek számít, visszautasította az eladások leállítására irányuló hazai felhívásokat, azonban arról már érkeztek hírek, hogy a lassabban érkeznek az amerikai fegyverek Izraelben, mint a háború elején.

Napi Kanada: a rendőrség vitt kávét és ételt az Izrael-ellenes csőcseléknek!

A torontói rendőrség szerint csak nyugatni próbálták a város zsidók lakta részében tüntető csőcseléket.