Washington már megint az izraeli kormányt akarja megbuktatni?

„Elvárjuk barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megbuktatásán dolgozzanak, és ne a választott izraeli kormányén” – nyilatkozta egy izraeli tisztviselő.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő élesen reagált egy amerikai hírszerzési jelentésre, amely szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánykoalíciójának kilátásai és az ő helye az élén „veszélybe kerülhet”.

„Akik Izrael miniszterelnökét megválasztják, azok Izrael polgárai, és senki más” – mondta a magas rangú izraeli politikai tisztségviselő a jelentéssel kapcsolatban.

„Izrael nem az Egyesült Államok protektorátusa, hanem egy független és demokratikus ország, amelynek polgárai azok, akik megválasztják a kormányt. Elvárjuk barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megbuktatásán dolgozzanak, és ne a választott izraeli kormányén”

– tette hozzá a neve elhallgatása mellett nyilatkozó tisztviselő.

A szóban forgó amerikai hírszerzési jelentés, amely a 2024-es évre vonatkozó fenyegetettségi értékeléssekkel foglalkozik, megállapítja, hogy „Netanjahu vezetői pozíciója, valamint a szélsőjobboldali és ultraortodox pártok kormánykoalíciója, amely szigorú politikát folytat palesztin és biztonsági kérdésekben, veszélybe kerülhet”.

A jelentés szerzői azt írták, hogy „a Netanjahu kormányzóképességével szembeni bizalmatlanság a közvéleményben elmélyült és nagyobb lett, pedig már a háború előtt is magas szinten volt, ezért nagyszabású, [Netanjahu] lemondását és új választásokat követelő tüntetésekre számítunk.

Egy másik, mérsékeltebb kormány megalakulása is lehetséges”.

Netanjahu azon kijelentései ellenére, hogy Izrael közel áll a győzelemhez Gázában, a jelentés megállapítja, hogy „Izrael valószínűleg még évekig tartó fegyveres ellenállással fog szembesülni a Hamász részéről, és a hadseregnek nehéz lesz semlegesíteni a Hamász földalatti infrastruktúráját, amely lehetővé teszi a felkelők számára, hogy elbújjanak, új erőre kapjanak és meglepjék az izraeli erőket”.

Elkerülhető-e a bevonulás Dél-Gázába?

Robert C. Castel, lapunk főmunkatársának bejelentkezése Izraelből.

Netanjahu az AIPAC konferencián elmondott beszédében ismét hallgatólagosan támadta Bident. „Nagyra értékelem a támogatást, amelyet Biden elnöktől és a kormánytól kaptunk, és remélem, hogy ez folytatódik. De hadd legyek világos – Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút, bármi is történjék” – mondta Netanjahu beszéde elején, amikor világossá tette, hogy Izrael az amerikai figyelmeztetések ellenére, a saját belátása szerint fog fellépni a Hamász ellen Gázában.

„Ahhoz, hogy megnyerjük ezt a háborút, el kell pusztítanunk a Hamász Rafahban megmaradt zászlóaljait. Ellenkező esetben a Hamász átcsoportosít, újra felfegyverkezik, és visszafoglalja Gázát, és akkor újra ugyanott leszünk” – mondta Netanjahu.

„Be fogjuk fejezni a munkát Rafahban, miközben lehetővé tesszük a civil lakosság számára, hogy kimeneküljön a veszélyből”.

A hét elején Biden éles kritikát fogalmazott meg Netanjahuval szemben, mondván, hogy szerinte az izraeli miniszterelnök „többet árt Izraelnek, mint használ”.

Biden szavaira utalva a miniszterelnök azt mondta: „A nemzetközi közösségben lévő barátainknak ezt mondom: Nem mondhatják, hogy támogatják Izrael jogát az önvédelemhez, majd ellenezhetik, amikor az gyakorolja ezt a jogot. Nem mondhatják, hogy támogatják Izrael célját, a Hamász elpusztítását, és közben ellenezhetik Izraelt, amikor megteszi e cél eléréséhez szükséges lépéseket.” „Nem mondhatod, hogy ellenzed a Hamász azon stratégiáját, hogy civileket használ emberi pajzsként, majd nem hibáztathatod Izraelt a civil áldozatokért, amelyek a Hamász e cinikus stratégiájának következményei” – tett hozzá Netanjahu.

Újabb kémszoftvereket gyártó izraeli cég kapott amerikai szankciókat a nyakába

Még több szankció.

Példátlan: Amerika szankciózza a Vaskupola alkatrészeit gyártó izraeli céget!

A szankciókók kivetéséről és a vizsgálat megindításáról szóló döntés előtt értetlenül állnak az izraeli tisztviselők.