Börtönre és Amerika-ellenes dal írására kényszerítik az iráni Grammy-díjast

Az iráni forradalmi bíróság közel 4 év börtönbüntetésre ítélte Shervin Hajipourt, a 2023-as Grammy-díj nyertesét Mahsa Amini daláért, és arra kötelezi, hogy közösségi oldalain posztoljon a rezsim eredményeiről és készítsen Amerika-ellenes propagandát.

Az iráni Forradalmi Bíróság közel négy év börtönbüntetésre ítélt egy Grammy-díjas iráni énekest, éppen díjnyertes daláért, és arra utasította, hogy írjon egy új, az Egyesült Államok ellen hangoló dalt.

Az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynökség (HRANA) jelentése szerint Shervin Hajipour három év börtönt kapott „a nemzetbiztonság elleni zavargásokra való felbujtásért”, és további nyolc hónapot „a rezsim elleni propaganda terjesztéséért”.

Hajipourt a „Baraye” című daláért tartóztatták le, amely az iráni uralkodó rezsimet bíráló szám egy olyan nőről, aki nem hajlandó hidzsábot viselni.

A „Baraye” Mahsa Amini előtt tisztelgett, az előtt a fiatal nő előtt, aki a rendőrség őrizetében halt meg Iránban, miután letartóztatták, mert nem megfelelően viselte a hidzsábját, és akinek halála hónapokig tartó tiltakozásokat váltott ki az iráni kormány nőkkel szembeni elnyomása ellen.

A börtönbüntetés mellett a bíróság arra kötelezte Hajipourt, hogy írjon egy dalt, amelyben bírálja az „USA emberiség elleni atrocitásait”, állítsa össze és ossza meg internetes platformján az iszlám forradalom „eredményeit” a kultúra, a tudomány és a művészet terén, írjon összefoglalót két könyvről, amelyek a nők helyzetéről szólnak Iránban, és gyűjtse össze az elmúlt kétszáz év állítólagos amerikai emberi jogi jogsértéseinek eseteit.

Emellett két évre megtiltották neki, hogy elhagyja Iránt.

Hajipournak távollétében az amerikai First Lady, Jill Biden adta át a 2023-as Grammy-díjat.

Hajipourt 2022-ben tartóztatták le, miután dala a rezsimellenes tüntetések nem hivatalos himnuszává vált.

Irán ügyesen taktikázik az urándúsítással

Az Iszlám Köztársaság atomprogramja halad előre, elterelő műveletként Irán csökkentette magas dúsítású uránkészletét, de nem kell bedőlni a világ legnagyobb terrorszponzorának.