Irán ügyesen taktikázik az urándúsítással

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ)  arról számolt be, hogy Irán 6,8 kilogrammal csökkentette 60 százalékosra dúsított uránkészletét, miután 2021 eleje óta szinte folyamatosan növelte ezt a készletet. Irán tavaly november és idén január között nagyon erős jelzéseket küldött arról, hogy tovább feszegeti a határokat nukleáris fegyverkezési programjával kapcsolatban. De vajon akkor miért lassította le hirtelen a tempót februárban? — teszi fel a kérdést a Jonah Jeremy Bob, a The Jerusalem Post publicistája.

Változás állhat be Irán atomprogramjában? Vagy Teherán ismét csak játszadozik, éppen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának március elején esedékes ülése előtt?

A csökkentés valamilyen szempontból jelentős, mert nemcsak eleget tesz a Nyugat kérésének, hogy befagyassza a 60%-os magasan dúsított urániummal kapcsolatos előrehaladását, de ráadásul még csökkenti is a meglévő készletet.

Ugyanakkor a hatvan százalékos dúsítású urán már csak egy szintre van a 90%-os fegyverkezési szinttől. Így, bár szimbolikusan jelentős, statisztikai értelemben azonban változás nem sokat ér.

A 128,3 kg-ról 121,5 kg-ra történő csökkentés elegendő dúsított urániumot hagy Iránnak a 60%-os szinten ahhoz, hogy egy kis ugrást tegyen a 90%-os szintre, és körülbelül egy hét múlva három nukleáris fegyverhez elegendő uránnal rendelkezzen.

Ráadásul a hígított urán egy része csak 20%-os szinten volt; az egyéb urándúsítás ezen a szinten 567 kg-ról 712 kg-ra nőtt.

A jelenlegi becslések szerint Teheránnak elegendő 20%-os szinten dúsított uránja van további négy fegyver kifejlesztéséhez.

Ez együttesen azt jelenti, hogy Irán még e visszalépés után is jelentős mennyiségű dúsított uránnal rendelkezik ahhoz, hogy néhány hónapon belül hét-tíz atombomba értékű uránnal rendelkezzen. Ez azért van, mert az urándúsításban jelentősnek számító ugrás a tudósok szerint az alacsony, 3%-os vagy 5%-os dúsítási szintről 20%-ra történő dúsítás. A 20%-tól a 90%-ig vezető minőségi út rövidebb, mint a 20%-ig vezető út.

Szeptemberben a NAÜ megvált nyolc legfontosabb ellenőrétől, akik 2022 februárjában rajtakapták Iránt, hogy az egyik nukleáris létesítményben 84%-ig dúsítja az uránt.

Emellett az ajatollahok ismét megszegték a NAÜ-vel kötött megállapodást, amely szerint visszaállítják a létesítményei kamerás megfigyelési hozzáférésének nagy részét, amelyet 2021 elején és 2022 közepén vett el tőlük.

Teherán meg sem próbál válaszolni a NAÜ kérdéseire nukleáris programjának katonai vonatkozásairól, amelyeket a Moszad egy 2018-as teheráni rajtaütés során lefoglalt nukleáris titkokból fedezett fel.

Mindezek mellett szintet lépett előre Irán űrprogramja is. Híradáson a héten arról számoltak be, hogy Isza Zarepour iráni információs és kommunikációs technológiai miniszter az állami médiának azt mondta, hogy

egy orosz űrhajóhordozó rakéta még ezen a héten felküld egy iráni műholdat az űrbe.

Mint általában az iráni űrindítások esetében, bonyolult kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy van-e olyan kettős felhasználású technológia, amely az iráni nukleáris fegyverkezési programban való előrelépéshez vezethet, ami a bizalom és a belső ismeretek hiányának hátterében áll.

Eddig a legtöbb figyelem arra irányult, hogy Teherán képes lenne-e elegendő uránt készíteni egy atombombához. A nukleáris fegyvereknek van azonban egy másik kulcsfontosságú eleme, jelesül, hogy képesek legyenek célba juttatni vagy kilőni azokat.

Tavaly decemberben Irán olyan rakétát indított egy űrkapszulával, amelyben egy élő állat volt, mivel Teherán folytatta terveit, hogy űrhajósokat küldjön az űrbe. A jelentés szerint a kapszula 130 kilométeres magasságot ért el.

Szeptemberben az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Testülete, néhány éves munka után sikeresen fellőtt egy harmadik műholdat alacsony pályára. A Noor képalkotó műhold harmadik változata, melyet a jelentések szerint 450 km-es Föld feletti pályára állítottak.

Mindez arra utal, hogy Irán előrehaladást ért el a nukleáris fegyverek szállítása terén. Teherán ezen a héten csak egy kis taktikai visszavonulást tett, hogy elkerülje a NAÜ jövő heti szigorú elmarasztalását.

Iránt átmenetileg némileg lelohaszthatják a Jemenben, Irakban és Szíriában a megbízottjai elleni támadások, valamint a Hamász elleni gázai és a libanoni Hezbollah elleni izraeli győzelmek is, ahhoz azonban, hogy Irán csökkentse az általa jelentett fenyegetést, sokkal több uránkészletét kellene csökkentenie vagy elszállítania, és foglalkoznia kellene azokkal az egyéb kérdésekkel, amelyek továbbra is azt sugallják, hogy céljai aljasak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt szerkesztette és időzítve került ki oldalunkra.

Irán már aktívan készül az Izrael elleni háborúra

Izraeli légibázis elleni rakétatámadást gyakorolt az iráni Forradalmi Gárda.